Nyitókép: Forrás: Twitter

Hatalmas robbanások után lángol egy nyugat-oroszországi olajtározó és még valami – videók

Infostart
2022. április 25. 07:39
Brjanszkban két egymástól távoli helyen is nagy lángokkal és füsttel ég valami, az egyik biztosan egy olajtároló.

Hétfőre virradóra hangosan robbanások hallatszottak a Moszkvától 380 kilométerre délnyugatra fekvő nyugat-oroszországi Brjanszk városában. A legfrissebb hírek szerint két olajtározó lángolhat a 400 ezres városban, ami durván félúton fekszik Kijev és Moszkva között. A hatalmas tüzek szinte bevilágították a települést – írja a 444.hu.

Különböző hírforrások 7 és 25 közé teszik a halottak számát, de ezek nem megerősített hírek.

A hatóság szerint a tűznek nem volt sérültje, és a lakosság evakuálása nem szükséges – írja az MTI. Az oltás megkezdődött, az éjszaka keletkezett tűz okát nem közölték.

Az első jelentések hajnalban egy ilyen létesítmény kigyulladásáról számoltak be, a rendkívüli helyzetek minisztériuma regionális kirendeltségének közleményét idézve. Az Interfax később két tároló, a RIA Novosztyi pedig egy tároló égéséről számolt be – áll az MTI jelentésében.

Egy felvétel éjjelről:

Világosban is még lángol, füstöl:

Az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma elismerte, hogy a városban kigyulladt egy óriás olajtároló. Sőt rövid időre egy lángoló katonai létesítményről is kiposztoltak egy videót, amit aztán perceken belül leszedtek – írja a 444.hu.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálatát idézte az MTI, eszerint a Transznyeft Brjanszk Druzsba bázis ég. A Transznyefty-Druzsba, a Transznyefty leányvállalata 3,1 millió köbméteres tartályparkkal rendelkezik, emellett pedig 20 olaj- és 15 olajtermék-szivattyú állomást, 3500 kilométernyi olajvezetéket és 3900 kilométernyi olajtermék-vezetéket üzemeltet. Gyártókapacitásai 11 oroszországi régióban találhatók. Ez a vállalat üzemelteti az Oroszországból Európába tartó Barátság (Druzsba) kőolajvezetéket.

Először arról érkeztek hírek éjjel, hogy robbanás történt a Druzsba nevű olajtárolóban, de később kiderült, hogy a város egyik mások pontján is kigyulladt valami – írja a 444.hu. Arról egyelőre megoszlanak az információk, hogy a második helyszín szintén tároló-e vagy katonai létesítmény. A városban található ugyanis az orosz hadsereg egyik nagy rakétás egységének helyet adó laktanya is.

Brjanszk fontos olajipari központ, a városon fut keresztül például a világ leghosszabb olajvezetéke, amit a Transznyeft nevű cég üzemeltet és ami Európa felé továbbítja az orosz olajat.

A hírek hallatán azonnal elindult a spekuláció, hogy belső szabotázs vagy ukrán támadás állhat-e a háttérben. Az utóbbi időszakban egymás után több helyen voltak gyanús tüzek Oroszországban, négy nappal ezelőtt a Moszkvától északra fekvő Tverben található katonai kutatóintézetben volt tűz. A TASZSZ orosz hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy 17-re emelkedett halálos áldozatok száma.