Nyitókép: APA/Getty Images

Szabadulhat a pszichiátriáról az amstetteni rém, sőt…

Infostart
2022. április 22. 15:25
Josef Fritzl szörnyű bűnöket követett el, a korábbi bírósági döntés értelmében élete végéig zárt pszchiátrián kell(ene) élnie.

Az Origo felidézi: az amstetteni vérfertőzési botrány 2008. április 27-én került ki a médiába. A vád szerint egy helyi lakos, Josef Fritzl (sz. 1935) 1984 óta, 24 éven keresztül tartotta fogva saját lányát, Elisabeth Fritzlt, a pincéjükben kialakított helyiségben, s időközben többször megerőszakolta. Vérfertőző viszonyukból hét gyermek született, akik közül hármat Josef Fritzl és felesége, Rosemarie Fritzl nevelt, hármat pedig a pincében tartott fogva, az egyik gyermek pedig még közvetlenül a születése után elhalálozott (a férfi ezután elégette a tetemét). A nő több mint két évtizedes raboskodásának végül egy orvosi vizsgálat vetett véget.

Az elkövető az ítélethozatal előtt egy nappal, 2009. március 18-án mindent beismert, majd március 19-én életfogytiglani börtönre (elmegyógyintézetre) ítélték, ami ellen nem fellebbezett.

Most egy háromtagú bizottság tárgyalta az ügyet, amely úgy döntött, hogy a férfi már nem jelent veszély a társadalomra, és ki kell engedni a pszichiátriai intézetből, hogy aztán egy hagyományos börtönbe töltse le büntetésének hátralévő részét. Minderről Ferdinand Schuster bírósági szóvivő beszélt az Austria Press Agencynek a Daily Star szerint. Az ügyészség a döntés ellen fellebbezett, és az ügyet a bécsi felsőbb bírósághoz küldte. Ha Bécsben mégis jóváhagyják, Fritzlt jövőre, 2023-ban szabadon engedhetik, az osztrák törvények szerint ugyanis már 15 évet letöltött büntetéséből.