Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Vezető uniós tisztségviselőkre is ráereszthettek egy izraeli kémszoftvert

Infostart
2022. április 12. 10:02
Két tisztviselő és általuk a Reuters rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján a híroldal arról ír, az Európai Bizottság magas rangú tagjait is lehallgathatták.

Az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa, a belga Didier Reynders is az érintettek közt volt, de legalább négy bizottsági alkalmazott is célkeresztbe került. Részletek egyelőre nem ismertek az ügyben a Reuters cikke szerint.

A bizottság akkor szerzett tudomást a dologról, amikor az Apple novemberben iPhone-tulajdonosok ezreinek küldött üzeneteket a célzott támadásokról. Ez volt az első alkalom, hogy az Apple tömeges figyelmeztetést küldött a felhasználóknak arról, hogy kormányzati hackerek célkeresztjébe kerültek.

A figyelmeztetés azonnal aggodalmat váltott ki a bizottságban az informátorok szerint: már november végén e-mailben hívta fel a figyelmet egy, biztonságért felelős vezető tisztviselő arra, hogy figyeljenek az Apple figyelmeztetésére. Ugyanebben a levélben háttérinfomációkat osztott meg az izraeli kémprogrammal kapcsolatosan.

"Feladatai jellegéből adódóan ön potenciális célpont"

– olvasható a Reuters által megismert e-mailben.

Az NSO Group tagad

Az nem derül ki a levelekből, hogy ki használta az izraeli kémprogramot Reynders és brüsszeli kollégái célba vételére, hogy a próbálkozások sikeresek voltak-e, és ha igen, mit tudhattak meg a hackerek ennek eredményeként. Az ügyről egyetlen érintett sem nyilatkozott a Reutersnak.

Az érintetteket 2021 februárja és szeptembere között figyelték meg ForcedEntry segítségével: a szoftvert az NSO Group fejlesztette azért, hogy segítsen a külföldi kémszervezeteknek távolról és láthatatlanul átvenni az irányítást az iPhone-ok felett. Egy kisebb, QuaDream nevű izraeli kémprogramgyártó szintén hasonló eszközt értékesített kormányzati ügyfeleknek.

Az NSO közleményben arról számolt be, hogy nem felelős a hackerkísérletekért,

a Reuters által leírt célzott támadás véleményük szerint nem történhetett volna meg az NSO eszközeivel.

Uniós informatikai szakértők néhány tisztviselő telefonját megvizsgálták, de az eredmények nem voltak meggyőzők a két uniós forrás szerint.

Az Európai Unió egyre szigorúbban vizsgálja a kémprogram-kereskedőket: Sophie in 't Veld uniós törvényhozó szerint az Európai Parlament április 19-én vizsgálóbizottságot indít a megfigyelőszoftverek európai tagállamokban történő használatának kivizsgálására. In 't Veld nem tudott arról, hogy az Európai Bizottság tisztviselői kerültek célkeresztbe.