Nyitókép: MTI/AP/Andzsum Navíd

Megválasztották az új pakisztáni kormányfőt

Infostart / MTI
2022. április 11. 16:52
Az új kormányfő testvére háromszor volt az ország miniszterelnöke.

A pakisztáni parlament megválasztotta miniszterelnöknek Sehbaz Saríf ellenzéki vezetőt, miután két nappal korábban megvonta a bizalmat Imran Hán kormányfőtől.

Sehbaz Saríf annak a Navaz Sarífnak az öccse, aki háromszor volt az ország miniszterelnöke, és akinek politikai pályafutását számos botrány övezte. Különböző köztörvényes bűncselekményekkel, korrupcióval és terrorizmussal is megvádolták, többször bebörtönözték, majd végül eltiltották a részvételtől a politikai életben, és most londoni száműzetésben él.

A 342 tagú alsóházban 174-en szavaztak Sehbaz Saríf megválasztására. A másik jelölt Sah Mahmúd Kuresi külügyminiszer volt, akit a kormánypárt, a Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrik-i-Inszaf) támogatott, de miután a kormánypárt képviselői - kereken százan - a szavazás előtt mindössze néhány perccel kivonultak a teremből, sőt, testületileg lemondtak parlamenti mandátumukról -, Kuresi egyetlen szavazatot sem kapott.

Hírügynökségek szerint a kormánypárt kivonulásával csak tovább húzódik az ország belpolitikai válsága.

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy Sehbaz Saríf megválasztása nem garantálja Pakisztán békés jövőjét és a gazdasági problémák megoldását.

A 70 éves Sehbaz Saríf 1988 óta vesz részt a politikai életben, és egyéb posztok mellett a legnépesebb és politikailag legfontosabb tartomány, Pandzsáb vezetője (főminisztere) volt három cikluson át.

A több mint 220 milliós lakosú ország 75 éves történelme alatt egyetlen miniszterelnök sem töltötte ki ötéves ciklusát.