Nyitókép: Mario Tama/Getty Images

Ukrajnai menekültek ezrei jelentek meg a mexikói–amerikai határon

Infostart
2022. április 7. 12:46
Március 24-én a Biden-kabinet bejelentette, hogy az Egyesült Államok akár 100 ezer ukrán menekültet is befogadna.

Mintegy 3 ezer ukrán menekült lépett be az Egyesült Államokba a mexikói határnál a múlt héten – idézi Alejandro Mayorkast a napi.hu. Az ukrajnai háború óta ugyanis sokan utaztak a mexikói Tijuana határvárosba és azon keresztül próbálnak bejutni az USA-ba – magyarázta a belbiztonsági miniszter.

Az ukrán menekülteket "humanitárius szempontból" vizsgálják meg, amely különleges védelmet biztosít a faji, vallási, nemzetiségi vagy csoporthoz való tartozás miatti üldöztetés elől menekülő embereknek.

Egy, a CBS birtokába került vám- és határvédelmi feljegyzés arra utasította a hatóságokat, hogy a humanitárius érdekek figyelembevételével eseti alapon fontolják meg az ukrán állampolgárok mentesítését a Trump-kormányzat idejéből származó közegészségügyi szabály alól, amelynek értelmében a legtöbb engedély nélküli felnőtt menekültet letartóztatják, majd gyorsan eltávolítják az Egyesült Államokból.

Bár az amerikaiak nagy többsége támogatja, hogy jelentős számú ukrán menekültet fogadjanak be az Egyesült Államokba, a kérdésben némi pártpolitikai megosztottság tapasztalható. Márciusban a demokraták 80 százaléka mondta azt, hogy támogatja, hogy ukránok ezreit engedjék be az Egyesült Államokba, míg a republikánusoknak csak 57 százaléka támogatta ezt – derül ki a Pew Research Group tanulmányából.

Március 24-én a Biden-kabinet bejelentette, hogy az Egyesült Államok akár 100 ezer ukrán és más, az orosz invázió elől menekülő embert is befogadna. A kormányzat emellett egymilliárd dollárnyi segélyt ígért az európai országoknak, hogy segítsen nekik az Ukrajnából érkező menekültek befogadásában.