Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Újabb bizonyíték arra, hogy az orosz fennhatóság alatt történt a bucsai vérengzés – videó

Infostart / MTI
2022. április 7. 21:05
Drónfelvételeket vetettek össze más képi bizonyítékokkal.

Újabb felvételek bizonyítják, hogy Bucsában még az orosz megszállás idején, az orosz csapatok jelenlétében végeztek ki fegyvertelen polgárokat – írja a 444.hu.

A Meduza birtokába került jó minőségű drónfelvételek március 23–30. között készültek, vagyis még azelőtt, hogy az oroszok kivonultak volna a Kijevhez közeli kisvárosból. Ez a korábban közölt műholdfelvételekkel együtt minden kétséget kizáróan cáfolja a Kreml és az orosz védelmi minisztérium hivatalos álláspontját, miszerint a bucsai mészárlás "megrendezett", "ukrán provokáció", a halottakat csak az oroszok kivonulása után rendezték el az utcákon.

A film nagy részében

egy autó belsőkamerás videóját vetik össze a drónfelvétellel.

Egyértelmű, hogy ugyanúgy helyezkednek el a két videón az utcán heverő holttestek, vagyis már az orosz kivonulás előtt halottak voltak azok az emberek.

A videó második felében orosz deszantalakulatok által használt harcjárművek mutatnak bizonyítva, hogy még a támadók uralták várost, amikor bekövetkezett a szörnyűség. Bucsa polgármestere legutóbb arról számolt be, hogy 310 holttestet találtak eddig, többségük halálát nem rakétázás, hanem golyó okozta.

A lap arról is ír, hogy a Meduza a felvételeket az orosz nacionalistától, Szergej "Botsman" Korotkihtől kapta, aki csapatával az ukránok oldalán harcol, és akinek a harcosai állítása szerint Bucsától délre eső állásaikból saját drónjukkal rendszeresen filmezték az orosz állásokat. Botsman érdekelt félnek számít a történetben, mert az orosz kormányzati sajtóban őt és csapatát tették felelőssé a történtekért. A Meduza ezért különös gondot fordított a felvételek elemzésére, hogy garantálni tudja, azok nem hamisítványok.