Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Holtponton az orosz–ukrán béketárgyalások a bucsai vérengzés után

Infostart
2022. április 7. 10:10
A történtek elkerülhetetlenül hatást gyakoroltak az ukrán fél tárgyalási pozíciójára.

Az ukrán civilek meggyilkolásáról érkező hírek, amit több bizonyíték alapján nagy valószínűséggel orosz katonák követtek el, megakasztották a Törökországban folyó ukrán–orosz béketárgyalásokat – nyilatkozta Ibrahim Kalin, a török elnöki szóvivő a Financial Times napilapnak. A Napi.hu által szemlézett cikk szerint az ukrán tárgyalókat megdöbbentették a Bucsában látottak, akárcsak a török vendéglátóikat.

Törökország a háború február 24-i kitörése óta igyekszik közvetíteni, és a fentiek ellenére arra biztatta a feleket, hogy folytassák a tárgyalásokat. Az ankarai védelmi minisztérium felvette a kapcsolatot a kijevi és a moszkvai hadügyi tárcával, hogy módot találjon az ostromlott Mariupol városában rekedt civilek kimentésére.

Kalin, Recep Tayyip Erdogan török elnök vezető tanácsadója nem vár nagyobb áttörést a tárgyalásokon a következő napokban vagy akár héten, de úgy véli,

talán néhány héten belül újra előreléphetnek a felek a megállapodás felé vezető úton.

Beszámolója szerint Moszkvát aggasztják a nyugati gazdasági szankciók következménye, amik kezdenek érezhetővé válni, ezért szerintük a Nyugatnak fel kellene ajánlania, hogy a békefolyamat enyhít ezeken.