Nyitókép: Peter Macdiarmid/Getty Images

Újabb bejelentéseket vizsgál az ukrán főügyész és a Nemzetközi Büntetőbíróság

Infostart
2022. április 4. 17:21
A háborús erőszak különböző fajtáival kapcsolatban feltűnnek a nőkkel szemben elkövetett esetek is.

Egy férfi és három nő holtteste fekszik lepellel letakarva azon a fotón, amelyet Mikhail Palinchak fotós készített Kijevtől mintegy 20 kilométerre. A nők teste csupasz, égési sérülésekkel fedett - idézte fel The Guardian cikke. A háborúból érkező hírekben főként oroszokat vádolnak nőket is érintő erőszakos cselekményekkel - az orosz csapatok Kijev környékéről történő kivonulása idején nők és lányok jelentkeztek a rendőrségen, a médiában és az emberi jogi szervezeteknél egyaránt, hogy beszámoljanak az orosz katonáktól elszenvedett atrocitásokról. Csoportos nemi erőszak, fegyverrel történő fenyegetés és gyermekek szeme láttára elkövetett nemi erőszak egyaránt szerepelt a beszámolókban.

Ezek hitelessége nem mindig megerősíthető, ugyanakkor a helyiek félelmeit tovább gerjesztik.

Nem csak az orosz katonák jelenthetnek ugyanakkor veszélyt: Vinnicja városában egy tanárnőt a területi védelmi szolgálat egyik tagja berángatta az iskolai könyvtárba, és megpróbálta megerőszakolni. A férfit letartóztatták.

Rengeteg eset maradhat rejtve

" Aggódom, hogy amiről értesülünk, az csak a jéghegy csúcsa " – mondta Katerina Cserepaka, az emberkereskedelem, a családon belüli erőszak és a szexuális erőszak túlélőit támogató La Strada Ukraine jótékonysági szervezet elnöke.

A nemi erőszak és a szexuális erőszak háborús bűncselekménynek és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősül.

Az ukrán főügyész és a Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálatot indít a bejelentett szexuális erőszakok ügyében, ez azonban nem tudja eloszlatni az ukrán nők félelmeit.