Nyitókép: MTI/EPA

Kijev teljes térségét visszafoglalták az ukrán erők

Infostart
2022. április 2. 23:00
Közel háromszáz férfi holttestét találták meg Bucsán egy tömegsírban.

Az ukrán hadseregnek "Kijev teljes térségéből" sikerült kiszorítania az orosz erőket - közölte szombat este Hanna Maljar az ukrán védelmi miniszter helyettese. Az ukrán bejelentés szerint a főváros körül mintegy 30 települést sikerült visszafoglalni. Ukrán és nyugati források szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy az oroszok visszavonulnak Kijevtől, és Kelet-Ukrajnába csoportosítják át az erőiket.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a visszavonuló orosz csapatok aknákat hagyhatnak hátra lakóházak, elhagyott felszerelések, sőt, akár holttestek közelében. Az államfő szerint a visszavonulás nem jelenti azt, hogy enyhülne a háborús helyzet, mert a távolból továbbra is mérhetnek rakétacsapásokat az orosz erők azokra a településekre, amelyeket most elhagytak. Kelet-Ukrajnában pedig heves harcokra lehet számítani - mondta.

Az aknákkal kapcsolatos állítását független források nem erősítették meg.

A fővárostól északnyugatra lévő Bucsa településen tömegsírra bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg

- közölték a helyi hatóságok.

Sajtójelentések szerint orosz katonák célirányosan kivégezték a férfiakat Bucsa településen. Tarasz Bezerovec ukrán újságíró, politikai elemző a Twitteren azt írta: a 16 és 60 év közötti férfiakat megölték, több megkötözött holttesten fejlövés nyomaira bukkantak. Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy több mint húsz, civil ruhát viselő holttestet látott a város egyik utcáján.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója pedig arról számolt be, hogy ukrán katonák drótok segítségével húzták be civilek holttesteit az utcákról, attól tartva, hogy a halottak közvetlen közelében aknák lehetnek. Helyiek szerint a távozó orosz katonák több polgári személyt megöltek a városban.

Több ezer embernek sikerült elmenekülnie több, ostrom alatt lévő településről. Irina Verescsuk ukrán kormányfőhelyettes közlése szerint Mariupolból 765 ember távozott szombaton saját járművével, Bergyanszkból pedig csaknem 500 embert szállítottak el.