Nyitókép: MTI/EPA/Carsten Koall

Óv a pánikvásárlásoktól a német mezőgazdasági miniszter

Infostart
2022. március 31. 22:05
Immár egyáltalán nem rendkívüli, hogy üresek egyes polcok a német szupermarketekben. Az emberek mindenekelőtt étolajat, lisztet és különböző tészteféléket vásárolnak hatalmas mennyiségben.

Drámai felhívást tett közzé ezzel kapcsolatban Cem Özdemir, a német kormány mezőgazdasági minisztere. A török származású, Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel szembeni kemény bírálatairól híres, a koalíciós kormányban a Zöldek pártját képviselő miniszter mindenekelőtt a pánikvásárlásoktól óvott.

Özdemir szerint az éhínség világszerte növekszik, és a helyzetet súlyosbítja a klímaválság.

A Zöldek politikusa az ARD német közszolgálati televíziónak nyilatkozva elismerte, hogy az Oroszország által indított háború azzal fenyeget, hogy két fontos búzaszállító, Ukrajna és Oroszország "kiesik", de - mint fogalmazott - ennek ellenére nincs szükség rendkívüli felvásárlásokra.

Özdemir az általa említett pánikvásárlásokat "antiszolidárisnak" nevezte. Szavai szerint azok ahhoz vezetnek, hogy egyes termékekből áruhiány alakul ki.

A miniszter annak a nézetnek adott hangot, hogy ellentétben több más országgal Németországban nincs élelmiszerellátási válság.

Számos ország az orosz háború által sújtott Ukrajnából szerzi be a gabonát, és ez magyarázza a félelmet az esetleges éhínségtől.

Özdemir elismerte, hogy az energia és az élelmiszerek árának növekedése mindenkit sújt. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a probléma jó részét már a háború előtt érzékelni kellett. A környezetvédelem szakértőjének számító politikus felhívta a figyelmet, hogy a világméretű éhínség, a heves esőzések, az aszály a klímaválság következményei.

A miniszter annak veszélyére figyelmeztetett, hogy sokan most úgy vélekednek: el kell felejteni a klímaválságot, továbbá egyes fajok kihalását.

"Épp ezért sürgősen azt tanácsolom, hogy ne használják ki az egyik válságot a másik ellen" - hangoztatta Özdemir.