Nyitókép: A háború elől Ukrajnából menekülő gyermekek rajzai a barabási művelődési házban kialakított segítségponton 2022. március 26-án. MTI/Balázs Attila

Magyarországhoz hasonlóan Bulgária sem szállít fegyvereket Ukrajnának

Infostart / MTI
2022. március 27. 10:24
Rumen Radev bolgár elnök kijelentette: nem fogja engedni, hogy Bulgáriát belerángassák az ukrajnai fegyveres konfliktusba.

"Államfőként nem fogom engedni, hogy Bulgáriát bevonják ebbe a konfliktusba" - válaszolt Radev egy azt firtató újságírói kérdésre, hogy Magyarországhoz hasonlóan Bulgária is úgy döntött, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Radev hangsúlyozta: azért választották meg őt, hogy megóvja a bolgárok biztonságát és a békét Bulgáriában.

"A háború árát az átlagpolgárok fizetik meg, nem pedig a televíziós propagandisták" - emelte ki. "Engem a bolgár állampolgárok ügye foglalkoztat" - tette hozzá a tavaly novemberben újraválasztott államfő.

Hírügynökségek felidézték, hogy Kiril Petkov bolgár miniszterelnök Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter múlt heti látogatását követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: nem tárgyaltak Kijevnek szánt katonai segítségről. A szófiai vezetés mindemellett humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának.