Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Ukrajnai háború - Orbán Viktor Facebook-posztban tisztázta véleményét

Infostart
2022. március 25. 11:13
A miniszterelnököt ostrom alá vette az ellenzék, miután közölte, sem fegyvert, sem katonát nem küld a háborúba, és az ország területén sem enged át Ukrajna felé.

"Nem engedhetjük, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba, ezért nem küldünk katonákat és nem küldünk fegyvereket Ukrajnába. Ezt zelenszkij elnökkel is megértettem. Nekünk Magyarország az első" - közölte Facebook-posztjában Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt.

Ismert, előzőleg a kétnapos, Ukrajna témájú rendkívüli brüsszeli csúcson kapcsolták be videokonferencia segítségével Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki Orbán Viktortól külön kérte, hogy segítse Ukrajnát az oroszok elleni harcban, ne maradjon "középen" az orosz-ukrán konfliktusban. Erre reagálva havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a nyilvánossággal azt közölte, Orbán Viktor elutasította Zelenszkij elnök mindkét követelését, melyek szerint Magyarországnak meg kellene szavaznia az orosz szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, illetve engedjen át az ország fegyverszállítmányokat az országon Ukrajnába. "Ez ellentétes hazánk érdekeivel" - állt Havasi Bertalan közlésében, amelyet ezúton Orbán Viktor is megerősített a Facebookon.

Az ellenzék részéről Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt is "szégyennek" nevezte, előbbi a Facebookra azt írta ki, a szégyen nem Magyarországé, csakis Orbán Viktoré, hozzátéve, "dönteni kell, kivel vagyunk, oldalt kell választani. Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, a kormány "nem finanszírozhatja tovább a háborút Paks 2-vel".