Nyitókép: MTI/AP/Orosz elnöki sajtószolgálat

Vlagyimir Putyin részt venne a G20 fórumon

Infostart / MTI
2022. március 23. 09:33
Jakartában gyűlnek össze a világ legfejlettebb országait vezető politikusok. Az Egyesült Államok és szövetségesei egyeztetéseket kezdtek Oroszország tagságának megszüntetéséről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt akar venni a G20-as országcsoport októberben esedékes jakartai fórumán – jelentette be Oroszország jakartai nagykövete szerdán, miután a G20 néhány tagországa az orosz fél kitiltását javasolta.

"Nemcsak a G20-as tagországok, hanem több szervezet is igyekszik kizárni Oroszországot" – tette hozzá sajtótájékoztatóján Ljudmila Vorobjeva, "aránytalannak" nevezve a nyugati államok magatartását.

"Természetesen Oroszország esetleges kizárása egy ilyen fórumból nem segítené a gazdasági problémák megoldását, sőt, nagyon is megnehezítené" - jegyezte meg a nagykövet, hozzátéve, remélik, hogy a következő G20-csúcstalálkozónak otthont adó Indonézia kormánya nem enged egyes nyugati országok részéről érkező "rettenetes nyomásnak".

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője is szót emelt szerdán az ellen, hogy kizárják Oroszországot a következő G20-csúcstalálkozóról.

"Oroszország a G20-csoport fontos tagja, és egyetlen országnak sincs joga onnan kizárni egy másikat" - szögezte le a kínai szóvivő sajtótájékoztatóján.

Az Egyesült Államok és szövetségesei egyeztetéseket kezdtek Oroszország G20-as tagságának megszüntetéséről, ám az ilyen javaslatok vélhetően elbuknának más tagországok – például Kína – vétóján.

A világ legnagyobb iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-országcsoport tagjai közé tartozik Oroszország mellett Kína, az Európai Unió és az Egyesült Államok is.

A tagok együtt a világ bruttó hazai termékének (GDP) több mint 80 százalékát állítják elő, és a világ népességének több mint 60 százalékát adják.