Nyitókép: Roszkoszmosz

Ukrán színekben dokkoltak a Nemzetközi Űrállomás új orosz űrhajósai - Moszkva szerint nem

Infostart
2022. március 20. 08:00
A szkafanderen orosz címer is szerepel, így a Roszkoszmosz magyarázatának is lehet értelme, mely szerint a három űrhajós egyazon egyetemen végzett, amelynek a sárga szín is jelképe.

Élőben közvetítette a Roszkoszmosz és a NASA is, amint három orosz űrhajós, Gyenyisz Matvejev, Oleg Artemjev és Szergej Korszakov elstartolt, majd három órával később dokkolt a 408 kilométer magas Nemzetközi Űrállomáson.

Ám ez önmagában nem volna szenzációs, az már annál inkább, hogy induláskor még kék-fehér ruhát viselt a három férfi, érkezéskor viszont már sárga-kék szkafanderben, a nemzetközi közvélemény szerint egyértelműen ukrán színekben - igaz, rajta orosz címerrel - üdvözölték és ölelték át őket az amerikai és német kollégák - ez az első orosz kontingens a háború február végi kitörése óta.

A történet, mely szerint az űrhajósok így tiltakoznának az Oroszország által indított ukrajnai háború ellen, alapvetően kellemetlen lehetne Moszkva, illetve a Vlagyimir Putyint támogató Roszkoszmosz állami űrkutatási hivatal számára, ám hamar érkezett a hivatalos orosz magyarázat: a három érintett űrhajós korábbi egyeteme (Bauman Moszkvai Állami Műszaki Egyetem) színeiben dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson, amely éppenséggel sárga is.

Az egyik, nyilatkozó orosz űrhajós széles mosollyal így kommentálta a ruházatot:

"rajtunk volt a sor, hogy színt válasszunk, sok sárga anyag gyűlt össze, ezért fel kellett használnunk".

Később a Roszkoszmosz a három közül az egyik utazóról egy fehér ruhás képet is közölt - olvasható a BBC riportjában.

A Nemzetközi Űrállomás Oroszország, az Egyesült Államok, Kanada, Japán és több európai ország közös űrprojektje, amelyet sikerrel vezet partnerségben az USA és Oroszország.

Ukrajna orosz inváziója óta az emberek szerte a világon a nemzeti lobogó színeit használják szolidaritás és támogatás kifejezésére.