Nyitókép: boonchai wedmakawand/Getty Images

Oroszország máris válaszolt a Nemzetközi Bíróságnak

Infostart / MTI
2022. március 17. 19:13
Moszkva szerint az ukránok példátlan nyomást gyakoroltak a bíróságra.

Az ENSZ Nemzetközi Bíróságának (ICJ) nincs joghatósága Ukrajna Oroszország elleni keresete ügyében - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján megjelent közleményében.

"Azzal, hogy a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény alapján keresetet nyújtott be a Nemzetközi Bíróságon, Ukrajna egyértelműen visszaélt annak joghatóságával. A bíróságnak nincs joghatósága ebben a konkrét ügyben, és mi tartjuk magunkat eme objektív tényhez" - írta Zaharova, kommentálva a Nemzetközi Bíróság ideiglenes intézkedéseiről hozott határozatait az Ukrajna által Oroszország ellen indított új perben.

A szóvivő szerint Kijev "példátlan nyomást gyakorolt a bíróságra, ami teljesen elfogadhatatlan és törvénytelen beavatkozás annak munkájába, az átpolitizálás céljával".

"Oroszország tiszteletben tartja a Nemzetközi Bíróság tekintélyét, és elítéli az ilyen kísérleteket. Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy az ukrajnai különleges katonai műveletet az ENSZ Alapokmányának 51. cikke szerinti önvédelem joga alapján hajtjuk végre, nem pedig a népirtás elleni egyezmény alapján.

Ami az (utóbbi) egyezményt illeti, annak megsértésével éppen Kijevet vádolták meg, és ezzel összefüggésben a bíróság arra kötelezte Ukrajnát, hogy tartózkodjék a helyzet súlyosbításától" - tette hozzá a szóvivő.

Az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága szerdán, az Ukrajna keresete nyomán meghozott ideiglenes intézkedések részeként felszólította Oroszországot, hogy "haladéktalanul függessze fel az ukrajnai katonai műveletet".