Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Kevesebb a menekült a határokon, de sokan vannak Kárpátalján - helyzetjelentés

Infostart
2022. március 14. 19:55
Százszámra akarnak Nyugat-Ukrajnába költözni eddig az ország keletebbi régióiban működő cégek.

Március 14-re csökkent az ország nyugati kapuinál kijelentkezésre váró menekültek száma, közölte az állami határőrszolgálat. Kárpátalján Magyarország, Szlovákia és Románia irányába nem voltak sorok a közúti határátkelőkön hétfő délelőtt. Jelentősen csökkent a Lemberg megyéből Lengyelországba utazók száma is - írta a kiszo.net.

A csapi vasútállomáson azonban továbbra is sokan várakoznak. Innen Magyarországra és Szlovákiába indulnak evakuációs járatok.

A Munkácsi Városi Tanács tájékoztatása szerint eljuttattak Romániába egy nőkből és gyerekekből álló nagyobb csoportot, onnan pedig Olaszországba és Franciaországba fuvarozzák őket. A héten újabb csoport kelhet útra.

Közel 200 ezer menekült érkezett Kárpátaljára

Február 24-e óta csaknem 200 ezer, lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyt fogadott be Kárpátalja – jelentette be Viktor Mikita, az Kárpátaljai Katonai Közigazgatás vezetője.

Naponta akár 3000 ember határon való átjutására is fel van készülve a megye vezetése Magyarország és Szlovákia irányába. Folyamatos egyeztetések zajlanak Bulgáriával, Olaszországgal, Ausztriával és Németországgal, hogy minél hatékonyabban megtudják szervezni azoknak a menekülteknek az utaztatását, akik az Európai Unió országaiba szeretnének eljutni - tudósított a kiszo.net.

Több nagyvárosban – Volócon, Munkácson és Szolyván – is ideiglenes menedékhelyek működnek, hogy Kárpátalján továbbra is lehetőséget tudjanak biztosítani az ország belső területeiről érkező menekültek elszállásolására.

Százszámra akarnak cégek Nyugat-Ukrajnába költözni

A háború sújtotta régiókban tevékenykedő vállalkozók közül már 500-an regisztráltak a gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztérium honlapján.

Vaszil Ivancso, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás alelnöke elmondta, két cégnek már sikerült Kárpátaljára költöznie. A tervek szerint további 130 létesítményt bocsátanak a háborús övezetből áttelepült vállalkozások rendelkezésére. Jelenleg is folynak a tárgyalások. Ivancso hozzátette,

a költözés egyetlen feltétele Kárpátalja környezetbiztonságának megóvása.

„Aki a térségünkben szeretne vállalkozni, az használhatja a Telegram-csatornán újonnan létrehozott chatbotot. A felület már működik, jelenleg mintegy 20 vállalkozó van jelen rajta” – fejtette ki.