Nyitókép: Forrás: Twitter

Agyonlőttek egy amerikai dokumentumfilmest Iprinyben

Infostart
2022. március 13. 15:33
Brent Renaud társát megsebesítették, kórházi ellátása közben egy videóban elmondta, mi történt velük.

Irpinyben orosz katonák megöltek egy amerikai újságírót, egy másik újságíró pedig megsebesült – közölte Andrij Nebitov, a Kijev környéki rendőrség vezető tisztje az Interfax ukrán hírügynökséggel a 444.hu beszámolója szerint.

A rendőrségi vezető egy szerkesztői újságírói igazolványt és útlevelet is közzétett, eszerint az 51 éves amerikai videós újságíró, Brent Renaud volt az áldozat.

Renaud valóban dolgozott a New York Times-nak is, de Ukrajnában nem a Times tudósítójaként dolgozott – írja a portál.

Ezen a felvételen Renaud társa meséli el azokat a pillanatokat, amikor váratlanul tüzet nyitottak rájuk:

Mint mondja, a menekülteket akarták filmezni Iprinyben, egy ellenőrző ponton mentek át éppen, amikor váratlanul rájuk lőttek, társát a nyakán találták el, ő is megsérült, mentő vitte be a kórházba

Renaud ismert dokumentumfilmesnek számított Amerikában – írják –, forgatott többek között az iraki és afganisztáni háborúkról, a haiti földrengésről, a zavargásokról Egyiptomban és Líbiában, a Moszulért folytatott harcokról és a mexikói kartellekről is.

„Mától kezdve megtiltjuk az újságíróknak, hogy belépjenek Irpinybe. Az ő életüket, és a várost védők életét is meg akarjuk menteni” – közölte Olekszandr Markushin polgármester a Telegramon az amerikai újságíró halála után. A BBC-re hivatkozva arról is ír a Telex, hogy arra is felszólította a riportereket és az ukrán civileket, hogy ne tegyenek közzé a neten információkat a katonákról, felszereléseikről vagy bármiről, ami a tartózkodási helyükre utalhat.