Nyitókép: MTI/EPA/Jajha Arhab

Új vezetője van az Iszlám Államnak, megerősítették elődje halálát

Infostart
2022. március 11. 11:11
Egy szíriai hadműveletben egy hónappal ezelőtt végeztek az amerikai erők az ISIS előző vezetőjével.

Egy csütörtökön közzétett hangüzenetben az Iszlám Állam szóvivője, Abu Omar al-Muhajer megerősítette, hogy a csoport vezetője, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, valamint korábbi szóvivője, Abu Hamza al-Qurayshi is meghalt egy amerikai rajtaütésben.

Muhajer arról is beszélt, hogy Abu Hassan al-Hashimi al-Qurayshi lesz a szervezet új vezetője, akit még az Iszlám Állam néhai vezetője választott ki utódjául a The Guardian cikke szerint.

Az új vezér valódi neve nem ismert, és az sem tudni, hogy iraki-e, mint két elődje, akiket egyaránt a Szíria lázadók által ellenőrzött részein öltek meg.

Az egykori és az új vezetőről nem feltételezik, hogy rokonok lennének: az al-Qurayshi név a Quraishból, annak a törzsnek a nevéből származik, amelyhez Mohamed próféta tartozott.

Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi-t az amerikai különleges erők február 3-ai éjszakai rajtaütése során halt meg: családtagjaival együtt felrobbantotta magát, amikor rajtaütöttek a török határhoz közeli északnyugat-szíriai Atme városában lévő rejtekhelyén. Mintegy 50 amerikai szállt le helikopterekkel, hogy megtámadja a házat Szíria lázadók által ellenőrzött területén. A két órás fegyveres összecsapásban összesen 13 ember halt meg, köztük hat gyermek és négy nő.

Az északi Tel Afar városában született iraki Qurayshi a Szaddam Huszein utáni szunnita vezetésű felkelés veteránja volt. Ő a negyedik magas rangú ISIS-vezető, akit az elmúlt két évben Idlíb tartományban felkutattak, elfogtak vagy megöltek. Qurayshi elődjét, Abu Bakr al-Bagdadit 2019 októberében ölték meg egy Atmétól 14,5 kilométerre délre fekvő faluban.

Az ISIS vezetőinek a térségben való fellelhetősége felveti annak a valószínűségét, hogy a vezetők új generációja a szíriai harcmezőkön keres menedéket.