Nyitókép: MTI/AP/Felipe Dana

Lviv elérte kapacitásai határát, és még mindig sokan érkeznek - segítségkérés

Infostart
2022. március 7. 18:06
A helyzet alapján ki kellene tenni a városra a megtelt táblát, de természetesen nem akarják: további erőfeszítéseket tesznek és segítséget kértek a helyiektőlva, valamint a nemzetközi szervezetektől.

A nyugat-ukrajnai Lviv városa elérte kapacitásának határát, hogy segítsen az orosz invázió miatt kitelepített menekülteknek – számolt be a város polgármesterének közléséről a BBC.

Az invázió kezdete óta lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek százezrei áramlottak Lvivbe, ami óriási terhelést jelent a város erőforrásainak. Andrij Szadovij polgármester elmondta, hogy

jelenleg körülbelül 200 000 ember tartózkodik Lvivben, és naponta körülbelül 50 000 ember halad át az állomáson, és tudják, hogy lesz még egy hullám.

Felszólította a nemzetközi humanitárius szervezeteket, hogy fokozzák a városnak nyújtott segítséget.

Tízezrek próbálnak vonaton elmenekülni Lvivből, 2022. március 7-én is ilyen sor kígyózott a pályaudvarra való bejutásra várva (Adria Salido Zarco/Anadolu Agency via Getty Images)
Bent a pályaudvaron sokan várnak arra, hogy feljussanak egy vonatra. (Adria Salido Zarco/Anadolu Agency via Getty Images)

Hétfőn reggel Viktoria Hrisztenko, a városi tanács egyik tisztviselője a BBC-nek arról beszélt, hogy a város összes ideiglenes menedékágyát elfoglalták. Arra kérte a helyi vállalkozásokat, hogy nyissák meg az üzleteiket és egyéb helyiségeiket, hogy befogadhassák az embereket.

Lviv központi pályaudvara a szerte Ukrajnából érkező menekülők egyik fő úti céljává vált – különösen az erősen bombázott Harkiv, Mariupol és Csernyihiv városaiból, valamint a fővárosból, Kijevből érkeznek sokan.

(A nyitóképen: Fegyverhasználatra oktatnak polgári személyek a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 5-én.)