Nyitókép: Sky News

Videó rögzítette, ahogy újságírókra lőnek Kijevtől nem messze

Infostart
2022. március 5. 09:02
Kijevből Bucha városába indultak még hétfőn, mert a brit újságírók úgy tudták, hogy már lecsillapodott a helyzet a városban, ahol előző nap az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz konvojt.

A Sky News újságírói golyóálló mellényben, védősisakokban ültek egy fehér kocsiban. Ahogy a Kijev központjától 30 kilométerre lévő Bucha település felé igyekeztek, lezárt útszakaszok, gyakori ellenőrzések lassították útjukat. Folyamatosan hallottak hol géppuskatüzet, hol tüzérségi ágyúkat és néha láttak földi célpontokra tüzelő orosz helikoptereket.

Egy ellenőrzőpontnál aztán ukrán katonák visszafordították őket. Ahogy azonban Kijev felé haladtak, egy barikádsoros helyen valami eltalálta az autójukat. Defektjük lett, a kocsira pedig lőni kezdtek. A tudósítók videókamerája végig be volt kapcsolva, miközben egyre-másra csapódtak be a lövedékek a kocsiba. Kettő eltalálta az operatőrt, akinek az életét a beszámoló szerint a golyóálló mellény mentette meg.

Nagy nehezen tudtak kikászálódni a kocsiból és fedezéket találtak egy közeli raktárépületben.

Segítséget kértek a Sky központjától, ahonnan azt üzenték, hogy még órákba telik, mire kimenekítik őket. Végül aztán ukrán rendőrök találtak rájuk és vitték vissza őket Kijevbe.

A Sky News cikke szerint, amelyben a videó is látható, azt írják, utólagos információik szerint egy szabotőr orosz felderítő csoport lőhetett rájuk.