Nyitókép: Leonid Faerberg/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Így működik a kegyetlen kazettás és termobarikus bomba

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2022. március 5. 07:30
Az oroszok korábban már kipróbált tüzérségi fegyvereket használnak Ukrajnában, ám nem minden alkalmas városok elleni támadásra, hiába erre használják őket – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Moszkva jól kipróbált, letesztelt fegyverrendszerekkel harcol Ukrajnában. Ezek egy részét már 2008-ban bevetették a grúz haderő ellen, de a legnagyobb részét Szíriában, Aleppo lövetésére is alkalmazták: rakétasorozatvetőket, úgynevezett kazettás vagy fürtös bombákat, szóró bombákat vagy a termobarikus fegyvereket is használtak, de akkor tesztelték a ballisztikus rakétáikat, a manőverező robotrepülőgépeket is – mondta érdeklődésünkre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Kaiser Ferenc kifejtette: a kazettás bombát egy belső váz és egy külső vékony héj alkotja. A bombán belül, mint egy borosüvegtartóban van sok-sok kis fakk, és abban rengeteg apró minibomba. Amikor ezt a repülőgép leoldja – de lehet tüzérségi lőszer is ilyen kialakítású vagy akár rakétasorozatvetőnek a harci része is –, és eléri a beállított magasságot, vagy a lövedéknél amikor az időzítő eléri azt a pillanatot, hogy megfelelő magasságban legyen a célpont fölött, akkor a külső héj leválik, és a bent lévő sok-sok apró robbanótöltet hatalmas területen szétszóródik.

A docens szerint a kazettás bomba

betonépületek rombolására, bunkerek, fedezékek megsemmisítésére nem alkalmas,

de a harckocsiknak, a gyalogsági harcjárműveknek a vékonyabb felső páncélzatát átüti.

„Ez kifejezetten élőerő elleni fegyver, ezért is döbbenetesek azok a képek, amikor Harkiv belvárosában lehet látni a sok-sok apró robbanást. Nem szokás városharcban használni” – fejtette ki a szakértő, és megemlítette, hogy a nagyhatalmak közül Oroszország mellett Kína és az Egyesült Államok sem tiltotta be ezen eszközöket, bár van olyan elvárás és nemzetközi jogszabály, hogy ezeket lakott területen tilos használni.

Hangsúlyozta, hogy a termobarikus bomba ellen sincs kifejezett tilalom. Máshogy működik, mint a hagyományos tüzérségi lövedék, az ilyen bomba a levegő oxigénjéből nyeri az égéshez szükséges oxigént. A célpont fölött egy megadott magasságon az időzítő, egy minimális kis töltet szétpermetezi a levegőben a robbanószert, és utána begyújtják az elegyet. Sokkal nagyobbat robban, tovább tart a robbanás és óriási lökéshullámmal jár. Ezt élőerő és betonfedezékek ellen is használják, és mivel a környező levegőből elszívja az oxigént, azok is megfulladnak, akiket nem ér el a hő.

Az amerikaiak például gyakran használták, Afganisztánban bunkerekre, barlangokra dobták le.

„Beomlottak a falak, az ott tartózkodók megfulladtak vagy szétrobbant a tüdejük.

Ez egy borzasztó hatásos és iszonyatosan kegyetlen fegyver”

– mondta Kaiser Ferenc

Hozzátette: vita van arról, hogy az oroszok ezt használták-e Ukrajnában, de arra van bizonyíték, hogy olyan rakétasorozatvetőket vonultattak fel, amelyek csak ilyen töltetekkel vannak felszerelve.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaiser Ferenc
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást