Ukrajna: 70 katonai repülőgépet kapunk az Európai Uniótól - a NATO cáfol

Infostart
2022. március 1. 07:26
Az ukrán parlament tweetelt a gépekről, később a NATO reagált.

Hetven katonai repülőgépet ad az EU Ukrajnának, a járműveket Lengyelország, Bulgária és Szlovákia ajánlotta fel - írta Twitter-bejegyzésében az ukrán parlament, felsorolva azt is, hogy milyen gépeket kapnak. A rövid bejegyzésből nem derült ki, hogy ezek a gépek milyen bázisról fognak üzemelni - mint ismert, a katonai repülőterek az elsődleges orosz célpontok közé tartoznak Ukrajnában.

Frissítés: "A NATO, ezen belül Lengyelország sem küld repülőgépeket Ukrajnába, mert ez katonai beavatkozást jelentene a konfliktusba, melynek az észak-atlanti szövetség nem részese" - jelentette ki egybehangzóan Andrzej Duda lengyel elnök és Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közös lengyelországi sajtóértekezletükön.

Oroszország korábban megfenyegette azokat az országokat, amelyek fegyvert szállítanak Ukrajnának és utalt rá, hogy meg fogja semmisíteni a külföldi fegyverszállítmányokat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban hétfőn bejelentette, hogy halált okozó fegyvereket nem lehet Ukrajnába Magyarországon keresztül szállítani.