Nyitókép: pixabay

Svájc sem semleges az orosz invázió után

Infostart / MTI
2022. február 28. 21:03
A svájci kormány úgy döntött, alkalmazza az Oroszország ellen hozott európai uniós szankciókat.

Az alpesi ország ezenfelül beutazási tilalmat rendelt el a Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó személyekkel szemben.

A nem EU-tag Svájc a múlt héten még semlegességére hivatkozva eltekintett a büntetőintézkedések bevezetésétől, mindössze azt szavatolta, hogy a külföldi szankciókat ne játsszák ki rajta keresztül.

Hétfőn azonban Ignazio Cassis svájci elnök bejelentette, hogy az európai uniós szankciós listákon szereplők vállalatok és magánszemélyek Svájcban lévő vagyonát zárolják. Mint mondta, a Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mihail Misusztyin miniszterelnök és Szergej Lavrov külügyminiszter ellen hozott célzott szankciókat is átveszik.

Cassis hangsúlyozta, hogy a kormány az ország semlegességére tekintettel nehéz szívvel hozta meg ezt a nagy horderejű, de egyszeri döntést. Ugyanakkor hozzátette, hogy

"egy agresszornak a kezére játszani, az nem semlegesség".

A berni kormány már korábban élesen elítélte Oroszország katonai beavatkozását Ukrajnában, és teljes körű támogatást ígért Kijevnek. A bejelentések szerint 25 tonna humanitárius segélyt küldtek Ukrajnába.

A svájci nemzeti bank tavalyi adatai szerint orosz állampolgárok és vállalatok 15 milliárd frank vagyonnal rendelkeznek Svájcban. Gennagyij Tyimcsenko, Putyin egyik bizalmasa Svájcban él. Az orosz nagyvállalkozó szintén szankciós listára került.