Nyitókép: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Elérkezett a cselekvés ideje – Nyugati reakciók az orosz hadgyakorlat meghosszabbítására

Infostart / MTI
2022. február 20. 16:04
Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint ez is azt mutatja, hogy a világ közvetlenül egy Ukrajna elleni orosz invázió előtt áll.

Mint korábban az Infostart is megírta, az ukrajnai konfliktus miatt kialakult feszültség fokozódására hivatkozva folytatják az eredetileg vasárnapig tervezett fehérorosz-orosz hadgyakorlatot. Ezt a fehérorosz védelmi miniszter, Viktor Hrenyin jelentette be vasárnap.

Pár reakció a hírre:

  • Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető, aki Aljakszandr Lukasenka elnök ellenlábasa volt a 2020 augusztusi elnökválasztáson, élesen bírálta, hogy a meghosszabbított manőver keretében az orosz csapatok Fehéroroszország területén maradnak, ami szerinte az ország szuverenitására jelent fenyegetést. "Az orosz csapatok jelenléte államunk területén sérti az alkotmányos rendelkezéseket, illetve a nemzetközi jogot, ezenfelül pedig veszélyezteti a fehéroroszok és a teljes térség biztonságát is" – hangoztatta a Litvániába menekült ellenzéki.
  • Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter röviddel a hadgyakorlat folytatásának bejelentése után arról beszélt, hogy eljött az ideje, hogy a Nyugat legalább részben bevezesse az Oroszország ellen előkészített szankciókat. "Most kell megállítani Oroszországot. Elérkezett a cselekvés ideje. Hivatalosan azt mondom, hogy megvan minden alapja annak, hogy bevezessék az Oroszországgal szemben előkészített büntetőintézkedések legalább egy részét" – mondta Kuleba a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC).
  • Antony Blinken amerikai külügyminiszter a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, a fehérorosz-orosz hadgyakorlat folytatásának híre után még inkább aggódik az orosz támadás lehetősége miatt, és szerinte ez a fejlemény is azt mutatja, hogy a világ közvetlenül egy Ukrajna elleni orosz invázió előtt áll.