Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Vihardagály, milliók áram nélkül, hajótörés: így söpört végig Közép-Európán a vihar – videók, fotók

Infostart / MTI
2022. január 30. 13:40
Németországban főleg az északi részeken okozott gondot a nagy szél, Lengyelországban 680 ezer háztartásban ment el az áram.

Közlekedési fennakadásokat, károkat és baleseteket okozott Németország északi részén egy viharfront.

A Nadia nevű front orkánerejű széllel csapott le az ország északi tartományaira, a legerősebb, óránkénti 127 kilométeres sebességű széllökéseket szombaton mérték Schleswig-Holstein tartományban, az Északi-tengeren fekvő Északi Fríz-szigetek egyikén, Hoogén.

A partvidéken sok helyütt vihardagály keletkezett, a többi között a térség legnagyobb városában, Hamburgban, ahol

víz alá került az egyik leghíresebb látványosság, a kikötői Fischmarkt (Halpiac).

A hirtelen jött áradás miatt egy vontatóhajó beszorult egy híd alá, kétfős személyzete sértetlenül átvészelte a szombaton késő este történt balesetet.

Hajótörés történt Alsó-Szászország tartományban is, a Keleti Fríz-szigetektől mintegy 30 kilométerre, ahol egy teherhajó órákig sodródott a tengeren, mert a motorja túl gyenge volt ahhoz, hogy megtartsa a széllel és a hullámokkal szemben. A Vienna nevű teherhajó biztosítására vészhelyzeti vontatóhajókat vezényeltek ki, a 190 méter hosszú hajótest stabilizálásán hat órán keresztül dolgoztak. Ennek a balesetnek sincs sérültje.

Brémában viszont egy parkban egy kidőlő fa rázuhant egy emberre, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba.

A vihar sok más településen is kicsavart fákat, megrongált épületeket, ledöntött állványzatokat, építési területeket lezáró kerítést. Egyedül Hamburgban a tűzoltóság 450 időjárással kapcsolatos bevetésről számolt be szombat reggel óta. Schleswig-Holsteinben 800 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A vihar miatt a régió nagy részében korlátozni kellett a vasúti és a közúti közlekedést, és számos baleset is történt. Alsó-Szászországban két helyszínen, Hildesheimben és Goslarban is előfordult, hogy közvetlenül egy autó előtt zuhant az útra egy fa. A sofőrök - egy 64 éves férfi és egy 27 éves nő - nem tudtak időben fékezni, nekihajtottak a fának, de nem sérültek meg.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) adatai szerint a vihar vasárnap fokozatosan gyengül, és a front az ország középső és keleti része felé vonul. Így visszavonták a partvidéki régiókra kiadott legmagasabb, negyedik fokozatú figyelmeztetést, de második fokú riasztást adtak ki a többi között Berlinre, ahol 65-85 kilométeres sebességű széllökésekkel kell számolni.

Lengyelországban 680 ezer háztartás maradt áram nélkül

A viharos szél miatt több mint 680 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban, egy ember életét vesztette – közölte a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

A tájékoztatás szerint a tűzoltókat hajnali 6 óráig több mint négyezer alkalommal riasztották.

A tengermelléki Tluczewo településen fa dőlt rá egy közúton haladó személygépkocsira, ennek négy utasa közül az egyik életét vesztette, egy másik megsérült.

A kormány biztonsági központja (RCB) közölte: reggelre 681 ezer 371 háztartásban nincs villany.

Az erős szél miatt az országos meteorológiai szolgálat vasárnapra virradóan az ország nagyobb részére másodfokú riasztást adott ki.

A tengermelléki térségben vasárnap a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, ott a széllökések az óránkénti 120-130 kilométeres sebességet is elérhetik. A Balti-tenger lengyelországi partjainál a Beaufort skála szerinti 11-es szélerősségre is lehet számítani.

Csehországban is sokan áram nélkül maradtak

Több mint ötvenezer háztartás maradt vasárnap délben áram nélkül Csehországban, a rendkívüli erősségű szélvihar miatt, amely az éjjeli óráktól kezdve söpör végig az országon – jelentette a cseh közszolgálati rádió.

A megsérült, leszakadt vezetékek kijavítását legkésőbb hétfő reggelre ígérik

az áramszolgáltatók.

A szélvihar a Prágától 20 kilométerre nyugatra fekvő Kladnóban egy ipari központban egy nagyobb, öt méter magas falat is ledöntött, egy ember meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült.

A dél-morvaországi Breclav közelében a sínekre dőlt fák miatt kisiklott egy személyvonat, amelyben több tucatnyi ember utazott. Sérülés nem történt, az utasokat tűzoltók szabadították ki a vonatból és szállították el a helyszínről.

A kidőlt fák, villanyoszlopok és a havazás következtében síkos utak számos helyen akadályozzák a közúti forgalmat és a helyi vasúti közlekedést. A szokásosnál több baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül - olvasható a rendőrség közleményében.

A szélvihar több helyen - például Prága egyes kerületeiben, Ústí nad Labemben - elérte az óránkénti 90 kilométeres sebességet is. A lengyel határ mentén elterülő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán (Snezka) kora reggel a meteorológusok óránkénti

185 kilométer sebességet mértek,

a hegység más csúcsain 145 kilométeres óránkénti szélsebességet regisztráltak.

A meteorológusok előrejelzése szerint a szélvihar a vasárnapi késő esti órákban szűnik meg Csehország területén.

Fát döntött a szél az úttestre Budapesten

Nyitóképünkön látható, amint tűzoltó a viharos erejű szélben úttestre dőlt fát fűrészel darabokra a főváros XVIII. kerületében, a Cziffra György utcában vasárnap. Több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.