Nyitókép: BME

5G: megoldatlan biztonsági kérdésekre figyelmeztet az Európai Számvevőszék

Infostart / MTI
2022. január 25. 18:04
Az 5G hálózat bevezetése az Európai Unióban növekedési lehetőséget hordoz magában, azonban kiépítése késedelmes, és egyes biztonsági kérdések továbbra is megoldatlanok - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke hétfőn.

A távközlési rendszerek úgynevezett ötödik generációja, vagyis az 5G, új globális, vezeték nélküli szabvány, mely a korábbiaknál sokkal nagyobb adatkapacitást és átviteli sebességet biztosít.

Jelentésében az Európai Számvevőszék közölte: az 5G-szolgáltatások alapvető fontosságúak az innovatív alkalmazások széles köre számára, amelyek révén a gazdaság számos ágazata átalakulhat, és javulhat a mindennapi élet minősége. Az 5G ezért stratégiai jelentőséggel bír az egységes piac egésze szempontjából - írták.

Az előrejelzések szerint a 2021 és 2025 közötti időszakban az 5G-nek köszönhetően egymilliárd euróval nőhet az európai GDP, ami a gazdaság valamennyi ágazatát tekintve akár 20 millió munkahely létrehozását vagy átalakítását is eredményezheti.

Véleményük szerint azonban

az 5G bevezetésének késedelmei veszélyeztetik a kiépítésre vonatkozó uniós célkitűzések elérését, és további intézkedésekre lenne szükség a biztonsági kérdések megoldásához is.

"A fenyegetések határokon átnyúló jellege miatt az egyik tagállam jelentős sebezhetősége vagy másik a tagállamban bekövetkező kiberbiztonsági esemény az Unió egészét érintheti" - figyelmeztettek.

A jelentés rámutatott, hogy késedelem tapasztalható az 5G-hálózatok tagállami bevezetésében is. A beszámoló szerint 2020 végéig 23 uniós tagállam indított kereskedelmi 5G szolgáltatásokat, elérve azt a köztes célt, hogy legalább egy nagyvárosban legyen 5G-hozzáférés. A 2025-ös és 2030-as uniós célkitűzések azonban nem minden tagállam nemzeti 5G-stratégiájában vagy széles sávra vonatkozó tervében szerepelnek - írták.

A Számvevőszék kiemelte továbbá, hogy

több országban még nem ültették át az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexet a nemzeti jogba, és az 5G-frekvenciák kiosztása is késik.

A lemaradások kétségessé teszik azon uniós célkitűzések elérését, hogy 2025-re a városi területeken és a főbb közlekedési útvonalak mentén megszakítás nélküli, 5G lefedettség álljon rendelkezésre, illetve 2030-ra valamennyi lakott területet lefedjen az 5G-rendszer.

A számveők jelentésükben több ajánlást tettek az Európai Bizottságnak, hogy előmozdítsák a biztonságos 5G-hálózatok időben történő és összehangolt megvalósítását az Unióban. Egyebek mellett azt javasolják, hogy az uniós bizottság támogassa az 5G-hálózatok unión belüli egyenletes és időben történő kiépítését. Mozdítsa elő, hogy a tagállamok összehangolják az 5G-vel kapcsolatos biztonságra vonatkozó megközelítésüket, kísérje figyelemmel a tagállamok hozzáállását az 5G-vel kapcsolatos biztonsági kérdésekben és mérje fel, hogyan befolyásolja ezek eltérő volta az egységes piac eredményes működését.