Nyitókép: andriano_cz/Getty Images

Irán garanciákat követel a szankciók felfüggesztésére

Infostart / MTI
2021. december 28. 15:40
A tárgyalások nyolcadik fordulója következik.

Irán hivatalos garanciákat követelt a bécsi nukleáris tárgyalásokon részt vevő országoktól arra nézve, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a Teheránnal szembeni szankciókat, ha sikerül megállapodni a vitás kérdésekről - mondta el Ali Bagheri Káni iráni külügyminiszter-helyettes, az iszlám köztársaság főtárgyalója.

Káni Bécsben tartózkodik a 2015-ös hathatalmi atomalku megmentését célzó tárgyalások nyolcadik fordulóján. A megbeszéléseken Irán, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország képviselői vesznek részt. Mindannyian aláírták a 2015-ös atomalkut. Rajtuk kívül az Egyesült Államok volt még az aláírók között, de Washington Donald Trump elnöksége alatt 2018-ban felmondta a nemzetközi szerződést, és újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket Teheránnal szemben.

Az IRNA iráni állami hírügynökség Kánit idézve kedden azt írta: "a részt vevő országok csaknem mindegyike azt hangsúlyozta, hogy az illegális és elnyomó szankciók felfüggesztése kiemelt fontosságú".

A korábbi fordulók eltérő értelmezése ellenére a legtöbb ország kedvezően értékelte az eddigi eredményeket. Vang Csün kínai nagykövet rámutatott, hogy a feleknek sikerült számos fontos kérdésben közös megegyezésre jutniuk. Ezek között van a büntetőintézkedések eltörlésének és az iráni nukleáris program korlátok közé szorításának szükségessége. Hozzátette: a nyolcadik fordulóra ebben a szellemben kerül sor.

A nukleáris tárgyalások nyolcadik fordulóját jövő héten, hétfő és péntek között tartják Bécsben. Ezt háromnapos szünet követi - mondta el Enrique Mora, az Európai Unió főtárgyalója.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott, hogy országa nem ellenezne automatikusan egy esetleges megállapodást, de a nagyhatalmaknak határozottabb álláspontot kellene képviselniük Iránnal szemben.