Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Oxfordi tudós: van ok bízni a vakcinákban

Infostart / MTI
2021. november 27. 17:10
Az átoltottság szintje miatt nem valószínű, hogy az omikron variáns újra berobbantja a koronavírus-világjárványt - mondta Andrew Pollard, az Oxfordi Egyetem vakcinafejesztő részlegének vezetője, aki az egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának kifejlesztését is irányította.

A BBC brit műsorszolgáltatónak adott interjújában Pollard aláhúzta: néhány hetet még várni kell, míg biztosat tudnak mondani, de okuk van bízni abban, hogy a vakcinák továbbra is védenek a súlyos megbetegedéssel szemben.

Nagy-Britanniában röviddel tavaly karácsony előtt bukkant fel az alfa variáns, amely súlyos járványhullámot váltott ki. Éppen akkoriban kerültek piacra az első koronavírus elleni oltóanyagok.

A Dél-afrikai Köztársaságban nemrégiben felfedezett omikron variáns egyesíti a korábbi, aggodalomra okot adó variánsok tulajdonságait, és 32 mutációval rendelkezik a tüskefehérjén.

A mutációk ellenére az oltóanyagok súlyos megbetegedéseket akadályoztak meg, miközben a világon átsöpört az alfa, a béta, a gamma és a delta variáns - mutatott rá Pollard.

A kutató megjegyezte: bízik abban, hogy az oltóanyagokat rövid idő alatt sikerül hozzáigazítani az új variánshoz.

Az omikron elterjedésének megakadályozása érdekében számos ország felfüggesztette a dél-afrikai térségből érkező repülőjáratokat, és egyéb korlátozásokat vezetett be.

A Dél-afrikai Köztársaság szombaton azt állította, azért büntetik, mert fejlett genomszekvenáló technológiájának köszönhetően gyorsan és idejében felfedezte az új variánst.

"A tudományban a kiválóságot ünnepelni, nem pedig büntetni kellene" - írta közleményében az ország kormánya.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggodalomra okot adónak minősítette a koronavírus új változatát. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelezte: aggódik amiatt, hogy az omikron esetében jelentősen csökkenhet a vakcinák hatásossága, és növekedhet az újrafertőződés kockázata.