eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Nyitókép: europa.eu

Orbán Viktor: ez az uniós program szétveri a középosztályt és ezzel az európai demokráciát

Megérkeztek az Európai Tanács tagjai, vagyis Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői a brüsszeli csúcstalálkozóra. Orbán Viktor beszélt az energiaárakon túl arról is, hogy Magyarország kiáll Lengyelország mellett.

Érkezésük után szokás szerint kérdéseket tettek fel nekik - Orbán Viktort elsőként annak értékelésére kérték, mire számít a lengyel alkotmánybíróság uniós jog kontra tagállami jog témakörében hozott, nagy visszhangot kiváltott döntésével kapcsolatban, ami legalább akkora horderejű vitát hozhat, mint korábban a magyar gyermekvédelmi törvény. A miniszterelnök kifejtette: boszorkányüldözés zajlik Európában Lengyelország ellen, de az igazság a lengyelek oldalán van. Azokban az ügyekben, amelyekben a hatáskört az országok nem adták át az EU-nak, ott semmi keresnivalója nincs az uniónak. Ezek a lengyel és a nemzeti alkotmányokra és bíróságokra tartoznak.

"Folyamatosan zajlik egy lopakodó hatáskörbővítés, amelynek végre megálljt kell parancsolni, és a lengyelek vették a bátorságot és megnyitották ezt a csatát. Ott a helyünk mellettük"

- mondta Orbán Viktor.

Az energiárakkal kapcsolatban is érdeklődtek a magyar kormányfőnél, aki azt mondta, a Frans Timmermans témáért felelős uniós alelnök "Fit for 55" programja, előterjesztése

"megöli, lerombolja a középosztályt".

azzal, hogy tovább emeli a mostani magas árakat is. Pedig "az egész európai demokrácia a középosztályon áll vagy bukik", jelentette ki Orbán Viktor. "Az európai demokráciát sodorják veszélybe azok, akik az egekbe emelik az áram és a gáz árát, ezért ezt a tervet vissza kell vonni és teljesen újra kell gondolni.

"Jellemző, hogy bár hónapokkal ezelőtt megígérték, hogy minden ország kap majd hatástanulmányt arról, hogy a Timmermans-féle javaslatok hogyan érintik majd a tagállamokat, de semmilyen jelentés nem készült, semmilyen erre vonatkozó dokumentumot nem kaptunk. Nem tudjuk, mit csinálunk, számítások nélkül akar a bizottság cselekedni, szétverik az európai gazdaságot. Ennek mindenképpen megálljt kell parancsolni" - mondta.

Egy angol nyelvű kérdésre arról is beszélt, hogy szerinte Kelet- és Nyugat-Európa között most a józan ész használata vagy nem használata adja a különbséget - mondta, ismételten kifejtve véleményét a Fit for 55 program energiaárakra vonatkozó negatív hatásairól.

A videó ITT nézhető meg, a felvétel alatti listából Orbán Viktor nevét kiválasztva.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×