Nyitókép: holwichaikawee/Getty Images

Nemi erőszak és kínzás az orosz börtönökben: videók szivárogtak ki

Infostart
2021. október 6. 19:07
Egy emberjogi szervezet szerint kétszáz elítéltet bántalmazhatnak rendszeresen az orosz börtönökben.

A Gulagu.net nevű emberjogi szervezet több mint ezer olyan videóhoz jutott hozzá, amelyek kiszivárogtatójuk szerint arról szolgáltatnak bizonyítékot, hogy az orosz börtönökben rabok százait kínozzák, írja a BBC. Az egyik felvételen egy Szaratovban található börtönkórházban egy férfit bottal abuzálnak, míg egy másikban egy hátrakötött karú, hason fekvő férfi hátára lépnek bakanccsal. A felvételek a Gulagu.net szerint egy belarusz szivárogtatótól származnak, aki maga is raboskodott a szaratovi börtönben.

"Amennyiben ezek a felvételek hitelesek, az komoly vizsgálatokat von majd maga után" - fogalmazott a videók kapcsán Dmitrij Peskov, a Kreml egyik szóvivője. Hozzátette: az orosz börtönöket felügyelő Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSIN) megkezdte az ügy vizsgálatát. Egy csapat a szaratovi börtönben jár utána annak, hogy a felvételek hitelesek-e, miközben ügyészek is dolgoznak a felvételekkel.

Kedden este a FSIN szaratovi régiójáért felelős vezetője lemondott tisztségéről a botrány miatt.

Alekszej Fedotov levélben tette meg bejelentését az Interfax orosz hírügynökség szerint.

"Most először jutott emberjogi szervezet ilyen kolosszális mennyiségű információhoz, amely az oroszországi kínzások rendszerszintű jellegét bizonyítja" - mondta az AFP hírügynökségnek Vlagyimir Oszecskin, a Gulagu.net alapítója. Feltételezései szerint 200 elítéltet kínoznak és erőszakolnak meg az orosz börtönökben: közülük 40 látható a felvételeken. A videók szerinte azt bizonyítják, hogy orosz büntetés-végrehajtási intézményekben rendszerszerűen alkalmaznak kínzást. Ígérete szerint a következő napokban további videókat hoznak nyilvánosságra.

Tánya Loksina, a Human Rights Watch munkatársa szerint szervezete nem tudja ellenőrizni a videó valódiságát, de azok komoly aggodalmakra adnak okot.

"Az orosz büntetés-végrehajtási intézetekben a kínzás problémája nagyon akut, a kormány pedig nem tesz eleget a hatékony kivizsgálás érdekében" - mondta.

Oszecskin az Eho Moszkvi független hangvételű rádiónak azt állította, hogy a "titkos archívumot" egy olyan programozó bocsátotta a Gulagu.net rendelkezésére, akinek ötéves börtönbüntetése alatt hozzáférése volt a FSZIN számítógépeihez.

A 2011 alapított Gulagu.net 2021. május 25-én hivatalosan befejezte oroszországi tevékenységét. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) szerint a portál tulajdonosa nem tett eleget a hírközlőként való lajstromba vételhez szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének.