Nyitókép: MTI/AP/Saul Santos

A vulkánkitörés miatt megnőtt La Palma területe – képek, videók

Infostart / MTI
2021. szeptember 30. 20:10
A sziget déli részén fekvő hegyvonulat tűzhányója szeptember 19-én 50 év után először lépett működésbe.

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palma sziget területe mintegy 10 hektárral növekedett a tíz napja működő Cumbre Vieja vulkánból kiömlő láva miatt.

A szeptember 19-e óta működő vulkán izzó lávafolyama kedd éjjel már elérte az Atlanti-óceánt, és mintegy 100 méterről a vízbe ömlött egy meredek sziklafalról. Amint kölcsönhatásba lépett a nagyjából 20 Celsius-fokos óceánnal, a mintegy ezer Celsius-fokos láva megkövesedett és egy 500 méter széles kis félszigetet formált - látható a spanyol nemzeti kutatóintézet (CSIC) által csütörtökön a Twitteren bemutatott felvételen.

A láva és a sós tengervíz találkozásakor felszabaduló mérgező gázokat az erős északkeleti szél gyorsan a tenger felé sodorta, így a térség lakóira nem jelentenek veszélyt.

Ugyanakkor a négy közeli kerületre, annak mintegy 300 lakosára kiterjesztett kijárási tilalom elővigyázatosságból érvényben marad.

A Cumbre Vieja tűzhányó lávafolyama beleömlik a tengerbe a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén fekvő Tazacortes közelében 2021. szeptember 28-án. MTI/EPA/EFE/Angel Medina

Vulkanológusok szerint az, hogy a láva elérte az óceánt, némiképp enyhítette a szigeten kialakult helyzetet, csökkentette ugyanis annak kockázatát, hogy a forró láva a szigeten terjed szét.

A vulkánkitörés miatt eddig mintegy 800 épület semmisült vagy sérült meg. Több légitársaság közben újraindította La Palmára tartó és onnan induló járatait.

Felvételek arról, amint a láva a vízbe ömlik, alatta pedig egy összeállítás arról, hol és milyen pusztítást végzett a vulkánkitörés és a láva, illetve hogy jó a rosszban: jövőre különleges banántermés várható.