Nyitókép: MTI/AP/Jonathan Rodriguez

Tizenöt méteres lávafalak is kialakultak La Palmában

Infostart
2021. szeptember 24. 17:47
Lassul a láva folyása a spanyol szigeten, attól tartanak, nem az óceánba hömpölyög majd – bár akkor robbanásokat okozott volna, mérges gázok kibocsátása mellett –, hanem a szárazföldön terül szét, további otthonokat pusztítva el.

Az egyre lassabban hömpölygő láva helyenként tizenöt méteres magasságú akadályokat épít a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán: az egyik óriási lávafolyó szerdán óránként 4 méteres sebességre lassult, holott hétfőn, egy nappal a kitörés után még óránként 700 méteres sebességgel haladt. Van olyan lávafolyam is, amelyik gyakorlatilag már meg is torpant.

A folyamat zajlása közben egyre nagyobb az azzal kapcsolatos aggodalom, hogy az egyre hűlő kőzet nem bukik majd a vízbe, hanem a szigeten elterülve okoz további pusztítást.

Most 165 hektáron terül el, 350 otthont tett lakhatatlanná.

Halálos áldozata ugyan nincsen a vulkánkitörésnek, viszont a magántulajdonban, infrastruktúrában és termőföldben keletkezett kár hatalmas.

A vulkánt megfigyelő tudósok kitöréssel kapcsolatos figyelmeztetését követően mintegy hétezer embert evakuáltak otthonából, közülük most a lávafolyam lassulása révén egyre többen tudnak az otthonaikban maradt tárgyaikhoz – rendőri kísérettel és segítséggel – hozzájutni.

Az óceánba ömlés is veszélyes lett volna

Korábban a kutatók azért aggódtak, hogy mi történik majd akkor, amikor az Atlanti-óceánba ömlik az ezer fokos hőmérsékletet is meghaladó forróságú láva. Robbanásokat, földcsuszamlást és mérgező gázok keletkeztét vizionálták. Most azonban azt gondolják, egyes lávafolyamok sosem érik majd el a vizet, míg mások csak a hétvégére teszik meg ezt.

Mindeközben továbbra is láva, hamu és füst lövell a vulkánból, akár több mint 4200 méteres magasságig jutva. Ez veszélyezteti a sziget fölötti légtér nyitva maradását. A levegőminőség ugyanakkor nem jelent veszélyt a lakosokra nézve.

A nyaralók nem félnek

A 38 éves Joel Francisco elmondta a Sky Newsnak, hogy idős szüleivel együtt kellett elhagynia a szigetet: most reméli, visszamehetnek otthonukba tárgyaikért.

"Nem tudjuk, mennyit kell még erre várnunk, nem ismerjük az utak megnyitásának kijelölt időpontját. Másoknak rosszabb: a vulkán mindenüket elvette" - mondta az AP-nek.

A Kanári-szigetek vulkanológiai intézete szerint a kitörés és annak hatásai akár 84 napig is tarthatnak.

Addig a lakosok földrengés, lávafolyam, mérgező gázok, vulkáni hamu és savas eső jelentette veszélyek közt vannak.

A szigetre utazó turistákat mindez ugyanakkor nem tántorítja el, folyamatosan érkeznek repülővel a nyaralók.