Nyitókép: cnn

Szijjártó Péter: nem igaz, hogy ez a törvény diszkriminatív a homoszexuálisokkal szemben

Infostart
2021. szeptember 22. 15:21
A külgazdasági és külügyminiszter magyar felirattal ellátva feltette a Facebookra a teljes, vágatlan beszélgetést.

Interjút adott a CNN-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az interjú teljes, vágatlan változatát a tárcavezető magyar felirattal közölte Facebook-oldalán.

Az interjú központi témája a Magyarországra nehezedő, "minden eddiginél nagyobb" brüsszeli nyomás volt a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban, illetve hogy jogállamisági feltételek nem teljesülése miatt az Európai Unió támogatási összegeket tart vissza Magyarországtól, felvezetője felidézi, hogy a törvényt Ursula von der Leyen egy nyilatkozatában szégyennek nevezte annak diszkriminációja miatt a szexuális irányultság mentén, ez pedig "ellentétes az EU összes alapértékével".

A riporter rögvest azzal a kérdéssel fordult Szijjártó Péterhez, hogy melegként pedofilnak is tartja-e őt.

"Tisztelem azt az életmódot, amit ön választott,

és ez a jogszabály is tiszteletben tartja minden felnőtt jogát arra, hogy milyen életmódot választ, kivel él, kit szeret."

Hozzátette, a magyar gyermekvédelmi törvény arról szól, hogy szigorúan kell büntetni minden, a pedofíliával összefüggésben elkövetett cselekményt, illetve arról, hogy meg kell védeni a szülők kizárólagos jogát a gyermek szexuális nevelésére.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva azt is elmagyarázta, hogy miért nem a "beleegyezési korhatár" lett a törvényi korhatár: a felnőttkor alsó határa a magyar törvények szerint 18 év, eddig tartozik tehát kizárólagosan a szülőkre a gyermekek szexuális orientációjának befolyásolási joga.

Tisztázta, 18 éves kor fölött már senki esetében ebbe semmilyen beleszólása nincs, az államnak sem, ezért zavarja, hogy a nemzetközi közvéleményben ezt a törvényt LMBTQ-ellenes törvénynek tartják.

"Egyszerűen nem igaz, hogy ez a törvény diszkriminatív a homoszexuálisokkal szemben"

- tette hozzá.

Világossá tette, hogy ebben a kérdésben a vita Ursula von der Leyennel "nagyon komoly", egyszersmind szégyennek nevezte, ahogy az Európai Bizottság elnöke a magyar törvénykezésről beszél.

"Egyetértek vele abban az egyben, hogy semmilyen kompromisszum nem lesz ebben a kérdésben, még ha forrásokat visszatartásával is fenyegetnek."

A CNN riportere még azt is tudakolta Szijjártó Pétertől, hogy nem tartanak-e attól a Fideszben, hogy az ellenzék egységesen támogatott miniszterelnök-jelöltet állít 2022-ben Orbán Viktorral szemben.

"Nincs ok az aggodalomra. Alapvetően az a struktúra, hogy az ellenzék mindenkit magába olvaszt a szélsőbaltól a szélsőjobbig, azt a kérdést támasztja: vissza akarnak-e térni az emberek a 2010 előtti világhoz, amikor az ország eladósodott, magasak voltak az adók, a munkanélküliség az egekeben volt, vagy akarják tovább a 2010-ben megkezdett utat a családok támogatásával és teljes foglalkoztatottsággal."

Összességében szerinte a vita abban áll,

hogyan tegyék az EU tagállamai erősebbé az uniót,

miközben az Egyesült Államok már nagyobb volumenben kereskedik Kínával, mint az öreg kontinenssel.