Nyitókép: Sabinoparente

Cenzúrázzák az internetet – ez Kuba válasza a kritikára

Infostart
2021. augusztus 19. 13:47
Kormányellenes tüntetéseket követően a közösségi médiát és az internetet érintő korlátozásokat jelentett be Kuba vezetése - a vezetés kritikusai szerint ezekkel az ellenvélemények elfojtása a cél.

A kubaiak a közösségi médiát használták a tüntetésekről készült felvételek megosztására és a támogatók mozgósítására: az új rendeletek bűncselekménynek minősítik a közrendet megváltoztató cselekményekre való felbujtást. Arról is rendelkezik, hogy azoktól, akik dezinformációkat terjesztenek vagy az ország vezetésének renoméján rontanak, vonják meg az internethez való hozzáférés jogát, írja a BBC.

A rendeletről szóló hírek a Gaceta Oficial című lapban jelentek meg egy hónappal a Kuba kommunista vezetését kritizáló tüntetéseket követően. A San Antonio de los Baños városából elinduló demonstrációsorozatot nem egyetlen ember szervezte meg, hanem

az internet segítségével jöhetett létre.

Azt követően, hogy a Facebookon közzétettek egy videót a San Antonióban vonuló tüntetőkről, a tüntetések egymás után szerveződtek.

Kubában az internethez való hozzáférés sokkal nehézkesebb, mint a világ legtöbb részén: a mobilinternet mindössze 2018 óta érhető el Kubában. Ennek köszönhetően az emberek végre nem csak az állami tulajdonú médiából tájékozódhatnak. A telekommunikációs csatornákat ugyanakkor még mindig az állam kontrollálja: a tüntetéseket követő órákban és napokban sokan tapasztalták, hogy már nem férnek hozzá a Facebookhoz, a WhatsApphoz, az Instagramhoz vagy a Telegramhoz. A brit Netblocks, egy internetforgalmat monitorozó vállalat szerint

ez valószínűleg a kubai vezetés reakciója volt a tüntetésekre.

Az új rendelet meghozásának oka a kubai kormány indoklása szerint a kubaiak védelme az internetes bűnözéstől.

Wilfredo González kommunikációs miniszterhelyettes az AFP hírügynökségnek elmondta, az új szabályozást a kubaiak személyes adatainak és magánéletének védelmére hozták. Hozzátette, ezzel az állami tisztviselőket is védik, mivel az új szabályok értelmében senki sem becsmérelheti országunk vagy forradalmi folyamatunk tisztviselőit.

José Miguel Vivanco, a Human Rights Watch amerikai részlegének igazgatója a Twitteren azt írta, hogy a rendeletek a kormányzat internet feletti hatalmának megszigorítását szolgálják. Hozzátette, hogy Kuba presztízsének befolyásolása mostantól "kiberbiztonsági incidensnek" minősül. Az elkövetőkre kiszabható büntetésekről még nem tudni semmit.