Nyitókép: Pixabay

Már látszik, mi vár a Horvátországba utazókra augusztus 15. után

Infostart
2021. augusztus 11. 16:23
Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héthez képest - derült ki a válságstábok szerdai jelentéséből.

A horvát válságstáb július 31-én két héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat, amelyek augusztus 15-én járnak le.

Az országban továbbra is kötelező a maszk viselése zárt térben, a vendéglátóhelyek pedig csak 24 óráig tarthatnak nyitva. A rendezvények látogatása és a beutazás is védettségi igazoláshoz van kötve.

Davor Bozinovic belügyminiszter a sajtónak szerdán nyilatkozva elmondta: egyelőre nem terveznek újabb szigorításokat, várhatóan csak meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévőket. Arra a kérdésre, mit hozhat az ősz a korlátozások terén, azt mondta, nem kíván találgatásokba bocsátkozni, a járványhelyzettől teszik függővé az újabb intézkedések bevezetését.

A szomszédos Szlovéniában a kormány járványhelyzettel foglalkozó szakbizottsága azt javasolta a kabinetnek, hogy a felsőoktatási intézményekhez hasonlóan az általános és középiskolákban is kössék védettségi igazoláshoz a jelenléti oktatást szeptembertől. Az iskolák igazgatói és a szakszervezetek azonban tiltakoznak ez ellen. Úgy vélték: az intézkedés észszerűtlen és kivitelezhetetlen. Arra is kíváncsiak, hogy ki szervezné meg a tanárok és tanulók tesztelését, ha elfogadják a rendeletet.