Nyitókép: MTI/AP/Mycchel Legnaghi

Brazília népe felforr a sosem látott havazástól - videók

Infostart
2021. július 30. 11:03
Sarkvidéki légtömeg tört be az ország déli részének közepére, mely havazást is magával hozott: a mezőgazdasági nagyhatalomként is ismert ország kávé-, cukornád- és narancsültetvényeinek ez nem túl jó hír.

Utcákat, nagyobb területeket is betakart a váratlan csütörtöki lehűlést követő hó Brazíliában: az emberek azonnal fotózni és videózni kezdtek, hógolyózással és hóemberépítéssel ünnepelve az országban óriási ritkaságnak számító természeti jelenséget.

"Hatvankét éves vagyok, de

eddigi életem során még nem láttam havat. Megtapasztalni ezt a természeti jelenséget számomra leírhatatlan érzés"

- nyilatkozta a havazás kapcsán az O Globo tévécsatornának a 62 éves Iodor Goncalves Marques, aki teherautóvezetőként él Cambara do Sulban. A férfi lakhelye mellett Rio Grande do Sul tartományban összesen 40 helyen tapasztaltak jeges körülményeket, és legalább 33 helyen havazást,

írja a Reuters.

A szokatlanul hideg időjárás hírére máris megugrott a kávé és a cukor ára nemzetközi szinten: a péntekre szóló előrejelzések szerint az év leghidegebb napja mára várható. A hideg levegőtömeg még délebbre vándorol majd, ami majd a kukoricatermesztőket is érzékenyen érintheti.

A sarkvidéki légtömeg pénteken Sao Paulo és Minas Gerais fölé vonul amelyek, a cukor, a citrusfélék és a kávé fő termelőterületei. Várhatóan itt is fagyossá válik majd a hőmérséklet.

Mindezen túl a MetSul meteorológiai vállalat szerint Sao Francisco de Paula városában a szél elérte a 80 kilométer/ per órás maximumot, ami Brazíliában ritkán fordul elő.

"Megérte.

Szinte nem is éreztem a hideget, olyan izgalmas a hó.

Csodálatos, csodálatos!" - mondta a brazil Joselaine da Silva Marques a TV Globónak.