Nyitókép: Facebook

Kényszerleszállás Bukarest belvárosában: körforgalomban landolt az amerikai helikopter

Infostart
2021. július 16. 05:20
Személyi sérülés nem történt, csak néhány autó tört össze, és pár villanyoszlop kidőlt.

Egy amerikai katonai helikopter kényszerleszállást hajtott végre csütörtökön Bukarest belvárosában, az egyik legnagyobb körforgalomban – írja a hvg.hu. A Black Hawk kötelékben repült a román főváros felett, ahol már napok óta gyakorlatoznak a román légierő július 20-i ünnepére készülő légi járművek.

A hattagú kötelék egyik helikoptere a kormánypalota térségében hirtelen veszíteni kezdett magasságából, de még mielőtt lezuhant volna a főváros egyik legforgalmasabb kereszteződésében, a pilótának sikerült stabilizálnia a gépet. Az épületek között több mint egy kilométernyit repült az Aviatorilor sugárút felett a Charles de Gaulle térig, ahol a százméteres átmérőjű körforgalomban talált annyi helyet, hogy biztonságban földre tegye a gépet.

Egy furgon és egy személyautó összetört, amikor az alacsonyan repülő légi jármű kidöntött két villanyoszlopot, de az első beszámolók szerint személyi sérülés nem történt. Az Egyesült Államok nagykövetségének közleménye szerint a helikopterben ülő katonák sem sérültek meg.

A maszol.ro azt írja, a védelmi miniszter utasítására törölték a díszrepüléseket, amelyeket a légierő napjára, illetve az Afganisztánból hazatérő román katonák tiszteletére terveztek július 20-ára és 21-ére.

Az amerikai helikopter bukaresti leszállásáról Constantin Spînu, a védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a román és az amerikai légierők közös gyakorlatot tartottak, és az UH60 Black Hawk helikopter műszaki meghibásodást jelentett, amelynek következtében kényszerleszállást kellett végrehajtania.