Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Nyaralási víruskörkép: erre készülhet a magyar turista

Infostart
2021. július 14. 05:00
Covid-igazolvány, teszt, applikációk - ugyanolyan kellékei lettek a nyaralásnak, mint a fürdőruha vagy a naptej.

Több ország enyhített az utazási korlátozásokon a nyár előtt, ám a delta variáns terjedése miatt sok helyen aggódnak a turisztikai szezontól. A magyar konzuli szolgálat egyébként továbbra sem javasolja a koronavírus világjárvány miatt a külföldi utazást, ám vélhetően sokan kapcsolódnak ki külföldön. A Portfolio összegyűjtötte, hogy néhány kedvelt európai úti célok esetében mire kell készülni.

Szlovénia és Horvátország

A koronavírussal fertőzöttek növekvő száma miatt július 15-től új határátlépési feltételek lépnek érvénybe Szlovéniában. Függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású egy ország, a beutazást védettségi igazoláshoz kötik. Kivételt képeznek ez alól azok a külföldi állampolgárok, akik rendelkeznek ingatlannal vagy mezőgazdasági földdel Szlovéniában, valamint a 15 évnél fiatalabbak, akik szüleik vagy nevelőik kíséretében érkeznek az országba.

Ez vonatkozik azokra is, akik Szlovénián átutazva terveztek Horvátország tengerpartjaira menni. A horvátok negatív teszttel is beengedik az utazókat, de a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők elakadhatnak a szlovén határon.

Olaszország

A hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg július 30-ig. Eszerint június 21-től Európai Uniós országból korlátozás nélkül Olaszország területére léphet, aki

  • Covid-oltási igazolás (európai uniós egységes zöldigazolvány/Green pass) birtokosa, amennyiben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert vakcina második beadását követően legalább 14 nap telt el; az Európai Unió által elfogadott és 2021. július 1-től elérhető green pass valamennyi formai követelményének megfelelő, angol nyelvű igazolást tud bemutatni (QR kód szükséges)
  • azon személy, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a COVID-19 betegségen esett át és a hatóságilag előírt karanténidőszakot letöltötte;
  • 48 óránál nem régebbi negatív antigén/PCR teszt birtokosai.

Az igazoláshoz használható az európai uniós egységes zöldigazolvány, illetőleg bármilyen egyéb, uniós tagállami hatóság által angol, francia, spanyol vagy olasz nyelven kiállított papír vagy elektronikus formátumú igazolás.

A fenti dokumentumok egyikével sem rendelkező személy olaszországi belépését követően 10 napos hatósági karantén és járványügyi megfigyelés alá kerül, mely 10 nap elteltével kötelező a PCR/antigén teszt elvégzése.

A 6 éven aluliak mentesülnek az antigén/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól.

Az olaszországi tartományok többsége önálló regisztrációs rendszert működtet, így a belépőknek a régió egészségügyi szolgálata online felületén vagy alkalmazásán, esetleg zöld számon keresztül is regisztrálniuk kell

Görögország

Görögország az elsők között alkalmazza és egyben elismeri az Európai Unión belül a védettséget igazoló digitális Covid-igazolványt, így ennek birtokában karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni az országba, illetve az országon belül is a görög hatóság által kiállított EU-s védettségi igazolvánnyal egyenértékű dokumentumként használható. A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt.

Ha nincs ilyen igazolvány, akkor a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi negatív Rapid/antigén gyors tesztet kell bemutatni az érkezőknek.

Emellett az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot. A rendszer a kódot csak az utazást megelőző éjszaka küldi meg, ezért kérjük, hogy különös gonddal töltsék ki az adatokat, mert 24 órával az utazás előtt már nincs lehetőség a javításra.

Ciprus

Ciprus beutazás szempontjából Magyarországot zöld kategóriába sorolta, ezért a magyarok korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Ciprusra. A kétoldalú megállapodás értelmében az oltottságot igazoló magyar hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolással. Ciprus a kétadagos oltóanyaggal beoltottak oltási igazolását a második oltás napjától, míg az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után fogadja el. Ciprus minden Magyarországon használatos vakcinát elfogad.

Az utazás megkezdése előtti 48 órán belül a CyprusFlightPass oldalon történő regisztráció továbbra is kötelező. A turistáknak a regisztráció után kapott visszaigazolást kinyomtatva vagy mobiltelefonra feltöltve maguknál kell tartaniuk ciprusi tartózkodásuk alatt, ez jogosítja fel őket a bizonyos zsúfolt, beltéri helyeken (pl. vendéglátóipari egységek belső terei, bevásárlóközpontok stb.) való tartózkodásra.

Németország

A német hatóságok május 30-i hatállyal megszüntették Magyarország rizikóterületi besorolását, ezzel a repülőgéppel beutazás kivételével megszűntek a Magyarországról Németországba beutazó személyek számára a német beutazási korlátozások.

A repülőgépen történő beutazás esetén továbbra is fennáll az előre meghatározott három igazolás valamelyikének bemutatási kötelezettsége a repülőgépre történő felszállás előtt, így a beutazás időpontjában 48 óránál nem régebbi elfogadott vírusteszt, igazolás oltottsági védelemről, vagy igazolás a felgyógyulásról.

Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű beoltottak és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották.

Ausztria

Ausztriába történő beutazáskor és az Ausztriában végzett tevékenységek esetén az úgynevezett 3G-szabály érvényes, ami azt jelenti, hogy ellenőrzés esetén negatív teszteredményt, oltási igazolást vagy hivatalos/orvosi gyógyulási igazolást kell bemutatni. Július 1-től Ausztria elfogadja az EU digitális Covid-igazolását is, de csak az Ausztria által elismert oltásokkal, emellett továbbra is elfogadottak a teszteredmény vagy oltási igazolás angol vagy német nyelven.

Ha valaki nem rendelkezik egyik dokumentummal sem, akkor 24 órán belül PCR- vagy antigénvizsgálatot kell végeztetnie Ausztriában.

Málta

Korábbi bejelentése ellenére Málta mégsem zárja le határait a koronavírus elleni oltással nem rendelkező turisták előtt, de az oltási igazolványok nélkül beutazó embereknek egy bizonyos időre karanténba kell vonulniuk.

Málta eredetileg pénteken jelentette be, hogy július 14-től csak azokat a turistákat engedné be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben. A rendelkezés hátterében a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsának terjedése áll.

Jelen szabályozás szerint azok a turisták utazhatnak be, akiket teljesen beoltottak, vagy akik negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni.