Nyitókép: Pixabay

Lecsapnak a zivatarok, később piros riasztás is lehet - térkép

Infostart
2021. július 9. 08:07
Meglepte reggel pár csepp eső Budapestet, de ez csak ízelítő volt, és még csak nem is délelőtt jönnek a legveszélyesebb jelenségek.

Nyugat felől érkezik pénteken a hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség: vasárnap legfeljebb 32 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Péntekre zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, reggel pedig megjelentek a néhány órán belüli veszélyes időjárási eseményekre figyelmeztető riasztások is.

Először kisebb erejű viharokra lehet számítani: a kora délutáni órákig legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén lesznek zivatarokra, amelyek északkelet felé haladnak.

A legintenzívebb gócokat viharos (60-70 km/h) széllökés, 1-2 centis szemű jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.

Íme a reggel kiadott riasztási térkép:

Az Időkép (cikkünk készültekor még részben előrejelző) radarképén az is látszik, hogy a kialakuló felhőzetből hogyan lesz a következő órákban zivatar (az animációért kattintson ide vagy a képre).

Forrás: Időkép

A java azonban délutánra érkezik meg

Dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (90-100 km/h, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, de helyenként akár 4+ cm jégátmérő) és felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló 25-50 mm csapadék) is kísérheti.

A délutáni, esti órákban akár magasabb fokú (piros) riasztás is érvénybe léphet az események függvényében - figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.