Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Kancellárjelöltjük botrányai miatt bukhattak Szász-Anhaltban a zöldek

Infostart
2021. június 19. 16:44
Állítólag az is felmerült, hogy lecserélik, de végül a szász-anhalti eredmény és a egyre romló közvélemény-kutatási eredmények dacára Annalena Baerbock maradt a párt jelöltje a posztra.

A médiahatásokkal szemben a jelöltek személye határozta meg a hónap eleji szász-anhalti tartományi választások kimenetelét – így értékeli a Neokohn című portál szerzője. A magát zsidó, konzervatív-liberális hír- és véleményportálként definiáló oldal szerzője úgy fogalmaz, hogy a német tartományban győzött a józan ész.

Értékelése szerint Szász-Anhalt kereszténydemokrata miniszterelnöke, Reiner Haseloff azzal nyerte el választói bizalmát, hogy tavaly kiállt az állami rádió- és tv-adó ismételt felemelése ellen, és ezzel meg is akadályozta azt.

A választások esélyesének tartott Zöldek ugyanakkor a várt 10 százalék helyett csak 5,9-et szereztek. A szerző szerint azért, mert reménybeli kancellárjelöltjükről Annalena Baerbockról kiderült, hogy kozmetikázta életrajzának tanulmányairól és munkatapasztalatáról szóló részeit, és nem vallott be 25 ezer eurónyi jövedelmet. A szerző szerint emiatt felmerült, hogy a Zöldek más kancellárjelölt után néznek.

Azóta azonban Annalena Baerbockot pártja hivatalosan is kancellárjelöltnek nevezte, annak ellenére, hogy közvélemény-kutatások szerint a botrányok hatására a szavazók körében jelentősen csökkent azok aránya, akik alkalmasnak tartják a feladatra.