eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
Szuga Josihide japán miniszterelnök vizet kortyol, mielőtt képviselői kérdésekre válaszol a parlament alsóházának 2021. január 20-i ülésén Tokióban. Az ülés központi témái a koronavírus-járvány elleni védekezésre irányuló kormányintézkedések és a vírus világjárványa miatt 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári olimpia voltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Ahogy vége az olimpiának, Japán megnyomja a "reset" gombot

Előre hozott választás jöhet az idei olimpia fogadóországában.

Szuga Josihide japán miniszterelnök valószínűleg előre hozott választásokat fog kezdeményezni a tokiói nyári olimpia játékok befejeződése után, előtte pedig gazdaságélénkítő csomagot fog bemutatni - jelentette csütörtökön az Aszahi Simbun című japán lap.

A lap forrásai szerint a miniszterelnök megegyezett koalíciós partnerével, hogy a tavaszi parlamenti ülésszak június 16-i zárását követően nem hosszabbítják meg az ülésszakot. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem készít pótköltségvetést, hanem a jelenlegi büdzsében rendelkezésre álló mintegy 4 trillió jen tartalékot veti be a koronavírus-járvány okozta gazdasági következmények mérséklésére.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy pótköltségvetésre van szükség, de véget ér az ülésszak, és már nem lesz idő elfogadni" - mondta a Reuters hírügynökségnek Nisida Sodzsi, a kormánypárt egyik parlamenti képviselője.

Szuga kijelentette, hogy a kormány a vírus elleni küzdelemre koncentrál,

az olimpiai játékokat pedig szigorú egészségügyi előírások betartásával igenis megtartják.

A japán közvélemény túlnyomó többsége a játékok újabb halasztását vagy lemondását támogatná. Az Aszahi Simbun azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a miniszterelnök a paralimpiai játékok szeptember 5-i záróünnepsége után oszlatja fel a parlamentet és kezdeményezi előre hozott választások megtartását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×