Nyitókép: MTI/AP/Virginia Mayo

Elgördült a német alkotmánybírósági akadály az EU helyreállítási alapja elől

Infostart
2021. április 21. 10:45
A testület elutasította az EU helyreállítási alapjával szembeni jogi kereseteket, ezzel gyakorlatilag megnyílt az út a Bizottság kötvénykibocsátása és az európai stimulus gyakorlatba történő átültetése előtt.

A Portfolio felidézi, EU vezetői tavaly nyáron állapodtak meg egy 750 milliárd eurós csomagból, amelynek egy részét vissza nem térítendő támogatásként, többi részét kölcsönként fizetnék ki a tagállamoknak. Az új források bevonásához az Európai Bizottság kötvényeket bocsátana ki, valamint új, közös európai adónemeket vetne ki.

A német alkotmánybíróság vizsgálta, hogy az intézkedés összhangban van-e a német joggal, szerdai döntésében viszont

nem adott helyt az EU helyreállítási alapját támadó jogi keresetnek.

Az aktivista német testület – amely korábban az EU eszközvásárlási programját a német törvényekkel összeegyeztethetetlennek találta – így nem gördített akadályt a program elindítása elé.

A döntést még ratifikálnia kell a nemzeti parlamenteknek. Ha ezt megtörténik, akkor 2058-ig a nemzeti hozzájárulást a tagállamok bruttó nemzeti termék 2 százalékára lehet emelni, amely a német alkotmánybíróság szerint nem jelent problémát. A testület közleménye itt olvasható.

Az EU helyreállítási alapját az AfD nevű euroszkeptikus párt támadta meg, az ő beadványukra a német alkotmánybíróság március óta vizsgálta a javaslatot. A taláros testület 8 tagja közül 7 nem emelt kifogást a helyreállítási alap ellen.