INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

janssen

európai gyógyszerügynökség

thierry breton

A Magyarországon elérhető összes vakcina (AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V A és B, Sinopharm, Pfizer-BioNTech) felhasznált, üres üvegei Soós Zoltán nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 1-jén.

Az EU a világ második legnagyobb vakcina-előállítója lett

Infostart / Fóris György

A vérrögképződéses esetek vizsgálata után döntött az EMA a Janssen oltásának uniós alkalmazása ügyében. Ez hatással lehet az uniós megrendelések jövőjére is.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazásában egy hete leállított amerikai Johnson & Johnson-vakcina további használata mellett állt ki kedd délután közzétett nyilatkozatában, azzal a megszorítással, hogy a gyakoriságát tekintve rendkívüli ritkának tekinthető vérrögképződés lehetőségéről előzetesen tájékoztatni kell a beoltottat, és ugyanezzel számolnia kell az oltást beadó orvosoknak is. Az EMA érvelése azonos volt az AstraZeneca hasonló kockázata kapcsán közzétett nyilatkozatához. Az uniós gyógyszerügynökség további vizsgálatokat végez.

A Johnson & Johnsontól amúgy az év végéig összesen 200 millió adag szállítását várják – ez részben már megkezdődött –, miközben opcionális további 200 millió megrendelése is nyitva áll. A múlt héten azonban Ursula von der Leyen bizottsági elnök nyilatkozatot tett közzé, amiben EU-vezetők közül első alkalommal fogalmazott úgy, hogy

„olyan technológiákra kell összpontosítanunk a jövőben, amelyek már bizonyítottak”,

márpedig ez utóbbi a von der Leyen szerint az mRNA-típusú vakcinák esetében áll fenn (és a Janssen nem ilyen).

Mindezt elemzők és hírmagyarázók azon korábbi értesülések megerősítéseként, vagyis úgy értelmezték, hogy a jelenleg futó AstraZeneca és Johnson & Johnson szerződések kifutása utána az EU jó eséllyel nem fog újra megállapodást kötni ezekkel a gyártókkal.

Alátámasztani látszik ezt egyébként az a szintén keddi fejlemény is, hogy Thierry Breton EU belsőpiaci biztos a Le Figarónak nyilatkozva arról beszélt, hogy

az Unió területén immár 53 üzemben gyártanak oltóanyagot, amivel nem mellesleg az EU a világ második legnagyobb vakcina-előállítója lett

az Egyesült Államok után. Mindez szavatolhatja, hogy az Unió vakcinaellátása kevésbé függjön unión kívüli szereplőktől.

Cserébe a javuló európai ellátás Breton szerint arra is biztosíték lehet, hogy nyár közepére igenis meglegyen az EU-népesség 70 százalékának beoltottsága.

„Pontosan ismerem a gyártási adatokat, tudom hány millió adag készül üzemeinkben hetente. Ez alapján kijelenthetem, hogy július közepéig elegendő dózis áll majd rendelkezésre a 70 százalékos oltottsághoz” – jelentette ki. Majd hozzá tette: nyárra az európai termelőkapacitás eléri majd a havi 200 millió adagot.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018