INFORÁDIÓ
2021. május 12. szerda
Pongrác

koronavírus

covid-19

variáns

india

mutáció

Az új koronavírus betegeinek ápolására alakítanak ki szükségkórházat az indiai Asszám államban fekvő Gauháti egyik sportcsarnokában 2021. április 19-én. A koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma több mint 15 millió Indiában, a második legmagasabb a világon az Egyesült Államok után.

Sokkal több indiai eset lehet, mint amiről tudunk

Infostart

A krematóriumok le sem állnak a kórházban, az indiai variáns elterjedtebb lehet a kormány adatainál. A kutatók szerint gyorsabban terjed ez a törzs, ami megmagyarázhatja a jelenlegi indiai helyzetet is.

A variáns felfedezésének híre azonnal bejárta a világot, révén két mutációt is tartalmaz a tüskefehérjén. A B.1.617 mellett indiai variáns néven is ismert törzs esetében ezek a mutációk az emberi szervezet sejtjeihez való kapcsolódást könnyítik, illetve segítik az immunválasz kikerülését is, írja a Sky News.

A benne fellelt mutációk nem voltak ismeretlenek a kutatók számára: az L452R nevet viselő kaliforniai törzsben ismerték meg korábban, ennek hatására lett mintegy húsz százalékkal fertőzőbb az a variáns. Másik mutációja az E484Q, amely kísértetiesen hasonlít a brazil és a dél-afrikai törzsben egyaránt megtalálható E484K-ra. A brazil és dél-afrikai variáns mutációja amellett, hogy mind a korábbi fertőzés, mind az oltás adta védettséget képes részben megkerülni, szintén fertőzőbbé teszi azt a törzset, amely hordozza.

Mindennek eredményeképp bár az indiai kormány kezdetben tagadta, hogy lenne összefüggés az országban megugró esetszám és a variáns közt,

március közepén a korábbi stagnálás után drámai mértékben megugrott a friss esetek száma az országban.

A korábbi napi csúcs háromszorosáig, 280 ezer főig ugrott a vasárnapi érték, az elmúlt egy hétben pedig napi szinten ezernél is több áldozatot szed a vírus az 1,3 milliárdos lakosságú országban. A kórházak túltelítettek és hamarosan nem lesz már szabad lélegeztetőgépük sem. Új-Delhiben mindezek következményeképp hétfőtől egyhetes szigorú kijárási tilalmat vezettek be.

Az Indiáról ismert számok már önmagukban is elég riasztóak, de sokak szerint a valóságban sokkalta magasabb mind a fertőzöttek, mind a halottak száma. Valószínűleg a variáns is több mintában van ott, mint amennyiről az indiai kormány beszél, mivel az országnak nincsen olyan fejlett szekvenálóprogramja, mint például Nagy-Britanniának. Az biztos, hogy az esetek száma exponenciálisan nő, így már nem csak a kezdetben érintett Mahárástra tartományban drámai a helyzet.

Deepti Gurdasani klinikai epidemiológus szerint, aki Indiában tanult orvosnak, majd tíz éven át itt gyakorolta szakmáját azelőtt, hogy Nagy-Britanniába költözött volna, a variáns igencsak aggasztó, mivel

minden olyan tulajdonságot - fertőzőség, az immunitás kikerülése oltás és korábbi fertőzés esetében is - kipipál, ami miatt általában oda kell figyelni egy variánsra.

Mint rámutatott, a brazil és a dél-afrikai variánsban található mutáció, mely nagyon hasonlatos az indiaiban levőhöz, bizonyítottan csökkenti a Oxford-AstraZeneca, a Johnson and Johnson és a Novavax oltások hatékonyságát is.

A kialakult helyzet hatására Modi elnök pozíciója egyre gyengébbnek tűnik: az NBC News cikke szerint azzal vádolják, kontár járványkezelése vezetett súlyos második hullámhoz. Az esetszámok emelkedése mellett is engedélyezik ugyanis a milliókat vonzó vallási ünnepeket, valamint választási eseményeket is tartanak az országban, a Twitteren pedig a ResignModi, azaz Modi mondjon le hashtag hétfő óta egyre több bejegyzésben tűnik fel.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Anupam Nath
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018