Nyitókép: Hannay McKay

Eltemették Fülöp herceget

Infostart
2021. április 17. 17:29
Harry és Vilmos a szertartás végén hosszan beszélgetett egymással.

Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, de a szertartáson a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásoknak megfelelően csak harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai.

Nem ülhettek egymás mellett, helyeket kellett kihagyni a gyászolók között. Az oltárhoz legközelebb II. Erzsébet ült.

II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp edinburghi herceg temetési szertartásán a windsori kastély Szent György-kápolnájában 2021. április 17-én. A 99 éves korában április 9-én elhunyt Fülöp herceget kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra. MTI/AP/Pool/Jonathan Brady

Vilmos és Harry herceg a kápolnában egymással szemben ültek, és a gyászmenetben sem egymás mellett vonultak, ám együtt távoztak.

Fülöp herceg koporsóját egy átalakított régi zöld Land Rover szállította a kastélytól nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek az átalakított járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

. II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg négy gyermeke, Károly trónörökös (középpen,b), Anna hercegnő (középen,j), András yorki herceg (b2) és Eduárd, Wessex grófja (j2) apjuk koporsója mögött a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartott temetési szertartáson 2021. április 17-én. MTI/AP/Pool/Dominic Lipinski

Koporsóját a szombati búcsúszertartáson saját hercegi lobogója fedte, és a koporsóra helyezték haditengerészeti tiszti sapkáját és kardját.

A szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezette.

Fülöpöt - ugyancsak saját kívánságnak megfelelően - a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.

A gyászszertartás után egyperces néma csenddel adózott az egész ország a herceg emléke előtt. Londonban és Edinburgh-ban ágyúlövések jelezték az egy perc kezdetét és végét.

Fülöp herceget április 9-én, életének századik évében érte a halál a brit királyi család windsori rezidenciáján. Június 10-én lett volna 100 éves.