Nyitókép: MTI/EPA/Christian Monterrosa

Újabb tragédiával záruló rendőri intézkedés rázta meg Amerikát – videó

Infostart / MTI
2021. április 14. 08:36
Hogyan került sokkoló helyett fegyver a 25 éve szolgáló rendőr kezébe? – ez az a kérdés, amely most mindenkit foglalkoztat egy 20 éves férfi halála után.

A sokkolója helyet véletlenül a lőfegyverét használta az a rendőr, aki egy igazoltatást követően lelőtt egy fekete bőrű fiatalt Minnesotában – jelentette be sajtótájékoztatóján Tim Gannon, a minneapolisi Brooklyn Center rendőrfőkapitánya.

A 20 éves Daunte Wrightot lejárt gépjármű-regisztrációja miatt állították meg a kollégái. Miután ellenőrizték a sofőr adatait, kiderült, hogy elfogatóparancs van ellene érvényben.

„Tegye le a telefont, és szálljon ki a kocsiból! Hogy miért, azt majd elmagyarázzuk, ha kiszállt” – hangzott el az igazoltatáskor.

Bemutatták az igazoltatás közben készült rendőrségi felvételeket is, amelyen az látszik, hogy az egyik tiszt megpróbálta megbilincselni Wrightot, de a férfi kiszabadította a kezeit és visszaült az autójába. Ekkor egy másik tiszt háromszor azt kiabálta, hogy "sokkoló", leadott egy lövést a kezében lévő fegyverből, majd azt mondta: "lelőttem". Wright sérülten elhajtott, de egy fának ütközött és meghalt.

"A felvételekből és a tisztek reakciójából úgy tűnik számomra, hogy véletlen fegyverhasználat volt, amely Wright úr tragikus halálát eredményezte" – mondta Gannon, hozzátéve, hogy a nyomozás a kezdeti szakaszban van.

A törvényi előírások szerint a fegyvernek mindig a rendőr domináns oldalán kell lennie, míg a sokkolónak az ellentétes oldalon. Tehát ha egy rendőr jobbkezes, akkor a fegyver van a jobb oldalán, a sokkoló pedig a balon, pont azért, hogy az ehhez hasonló tragédiákat el lehessen kerülni – írja a 24.hu. Azt nem tudni, hogy a két eszközt felcserélő rendőr melyik oldalra nyúlt a sokkolóért, és miért a fegyvert vette a kezébe.

A gyanú szerint a vétkes rendőr Kim Potter lehetett, egyelőre felmentették a munkavégzés alól. Mike Elliott, Brooklyn Center polgármestere azt mondta: teljes mértékben támogatja a rendőrtiszt felmentését. "Az az álláspontom, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a szakmánkban olyan hibákat kövessünk el, amelyek más emberek életébe kerülnek" – fogalmazott a polgármester.

Az áldozat családja nem hajlandó balesetként elfogadni a történteket.

Ügyvédjük, Ben Crump az a jogi képviselő, aki elérte, hogy 27 millió dolláros kártérítést fizessen Minneapolis városa George Floyd családja számára. Azt mondta, több szándékos lépés vezetett a tragédiához, és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy ezek hogyan és miért követték egymást.

"Daunte Wright egy újabb fekete férfi, akit azok öltek meg, akik arra esküdtek fel, hogy szolgálnak és védenek minket" – fogalmazott Crump.

Wright édesanyja újságíróknak azt mondta, hogy felhívta a fia, és közölte vele, hogy félreállították a rendőrök, mert légfrissítők lógtak a visszapillantó tükrén, ami Minnesotában illegális. Katie Wright elmondása szerint hallotta a telefonban, hogy a rendőrség felszólította a fiát, szálljon ki a járműből.

Apja pedig azt mondta, fia néhány évvel korábban tanulási nehézségei miatt abbahagyta az iskolát, és különféle munkákat végzett, hogy 2 éves fiát támogatni tudja.

„Nem fogadom el azt sem, hogy hibáztak, mert az sem hangzik jól. Ez a rendőr 26 éve volt szolgálatban. Nem tudom elfogadni” – mondta az apa.

A történteket követően vasárnap este és hétfőn is zavargás tört ki Minnesotában.

Joe Biden amerikai elnök "teljes körű kivizsgálást" sürgetett Wright halála ügyében,

és békés tiltakozásra szólította fel a minnesotai tüntetőket.

A minneapolisi Brooklyn Center nevű negyed mintegy 16 kilométerre található attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedés során meghalt George Floyd. 2020. május 25-én a városban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül. Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben. Tárgyalása jelenleg is zajlik Minneapolisban.