Nyitókép: Mun Dzse In dél-koreai államfő válságtanácskozást tart a dunai hajóbalesettel kapcsolatban a szöuli elnöki hivatalban 2019. május 30-án. MTI/AP/Dél-koreai elnöki hivatal

Lemondott a kormánypárt teljes vezetősége Dél-Koreában

Infostart / MTI
2021. április 8. 12:11
A liberális Demokrata Párt (DP) sokkoló vereséget szenvedett az ország két legnagyobb városának időközi polgármester-választásán.

Lemondtak a dél-koreai kormánypárt vezetői, miután a liberális Demokrata Párt (DP) nagy arányú vereséget szenvedett az ország két legnagyobb városának időközi polgármester-választásán, amely a jövő évi elnökválasztás előtti közhangulat tesztjének tekinthető. A DP megbízott elnöke azt mondta, hogy vállalják a felelősséget a választási eredményekért, és a párt vezetőségének minden tagja lemond.

Az országos választási bizottság által közzétett hivatalos adatok szerint a fővárosban, Szöulban a konzervatív ellenzéki Népi Erő Pártja a leadott szavazatok 57,5 százalékát szerezte meg. A kormányzó Demokrata Párt képviselője a szavazatok 39,2 százalékát kapta. Az ország második legnagyobb városában, Puszanban tartott polgármester-választáson a Népi Erő Párt jelöltje mintegy 28 százalékponttal előzte meg a Demokrata Párt jelöltjét.

Az elmúlt hónapokban Mun Dzse In államfőnek és kormánypártjának csökkent a népszerűségi mutatója a növekvő ingatlanárak, a köztisztviselők ingatlanspekulációjával kapcsolatos vádak és más politikai hibák miatt.

Szöulban a polgármesteri szék azután üresedett meg, hogy az előző polgármester öngyilkos lett, míg Puszan város vezetője mandátumának lejárta előtt lemondott tisztségéről. Mindkettőjüket szexuális zaklatással vádolták, és mindketten a Demokrata Párthoz tartoztak.