Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

A Capitolium ostroma: meghalt egy rendőr

Infostart / MTI
2021. január 8. 09:07
Belehalt sérüléseibe a kórházban egy amerikai rendőr, aki a Capitolium tüntetők általi ostromában sebesült meg.

A példátlan incidensnek így már öt halálos áldozata van, a többiek civilek voltak, akik közül egy nőt a rendőrök lőttek le, hárman pedig valamilyen traumába haltak bele, amelyet még nem tisztáztak.

Brian Sicknick aközben sebesült meg, hogy a törvényhozás épületét védő kollégáival együtt összecsapott szerán az erőszakos tüntetőkkel – közölte a külön a Capitolium védelmére rendszeresített egység.

Az összecsapásból Sicknick még saját lábán vissza tudott menni hivatalába, majd ott összeesett.

Halála ügyében a washingtoni rendőrség a capitoliumi és a szövetségi rendőrség segítségével, emberölés gyanújával indított nyomozást. Sicknick 12 éven át szolgálta a capitoliumi rendőrséget.

Az AP hírügynökség értesülése szerint a példátlan incidens miatt január 16-i hatállyal lemond tisztségéről a capitoliumi rendőrség vezetője, Steven Sund. A lépésre Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke szólította fel, de mások között a rendőrségi szakszervezet vezetője is szorgalmazta lemondását. Szintén az AP egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva jelentette, hogy a védelmi minisztérium vasárnap felajánlotta segítségét a capitoliumi rendőrségnek, de az elhárította ezt annak ellenére, hogy hetek óta várható volt ott január 6-án, Joe Biden elnökválasztási győzelmének kongresszusi megerősítésekor tüntetés, és nem voltak kizárhatók erőszakcselekmények sem.