Nyitókép: Honda

Különleges koronavírus-szűrőt fejlesztett ki autóihoz a Honda

Infostart
2021. január 6. 09:32
A készülék apró csillóin fennakadnak a vírusok, és negyed óra alatt szinte teljesen vírusmentesíteni tudja az autó belső terét.

Amióta megjelent a világon a koronavírus, az autóiparban is fókuszba kerültek a különböző szűrőrendszerek. Most a Honda mutatta be kurumaszk (azaz autós maszk) névre keresztelt megoldását.

A meglévő utastéri légszűrőre felszerelhető kupak felületét nanoszálacskák milliói borítják. A vegyi kezeléssel létrehozott szűrő 15 perc alatt képes csapdába ejteni az autó utasterében keringő Covid-19 vírusok 99,8 százalékát. A rendszer élettartama 15 ezer kilométer, ami után a vírusokkal telített szűrőt cserélni szükséges – írja a vezess.hu.

A technológia, amely természetesen mindenféle vírus ellen hatásos, elvileg csak évek múlva lett volna szériaérett, ám a pandémia miatt felgyorsították a fejlesztését és engedélyeztetését. A december 25-én piacra dobott kurumaszk jelenleg egyetlen modellhez, az N-Boxhoz kapható, viszonylag olcsón, de remélhetőleg hamarosan más típusokhoz is elkészítik a kompatibilis filtert.