Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Harminc magyar rendőr települ át most Észak-Macedóniába

Infostart / MTI
2021. január 5. 21:56
Fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében.

Újabb magyar rendőri kontingens indult Észak-Macedóniába - közölte a rendőrség.

Azt írták: a magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális bevándorlókat megakadályozza hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országoknak is.

Az Észak-Macedóniába induló 56. magyar rendőri kontingens tagjait Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Balázs László, az ORFK Határrendészeti Főosztály vezetője búcsúztatta.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, valamint közreműködnek az embercsempészek és a határsértők előállításában. A rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem az országon belüli utakon is. A kontingens szolgálati gépkocsikkal, éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, mobil hőkamerával támogatja az érintett határszakasz védelmét.

A 30 tagú észak-macedóniai egységben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök

saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat,

intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Az Észak-Macedóniából hazatérő kontingens tagjai - a magánútról hazatérő magyar állampolgárokhoz hasonlóan - a negatív SaRS-CoV-2 teszt eredményéig járványügyi megfigyelés alatt maradnak, ez időre szolgálatmentességet kapnak. Esetükben a teszt költségét a rendőrség állja - írták.